AEP a definitivat componența Biroului Electoral Central pentru europarlamentare și locale. PMP și Forța Dreptei nu au reprezentanți. Motivele cuprinse în procesul-verbal

bec componenta europarlamentare locale
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că astăzi a fost constituit Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile europarlamentare și locale din acest an. S-a declanșat un adevărat scandal după ce PMP și Forța Dreptei au rămas fără reprezentanți.

„Din Biroul Electoral Central fac parte șapte judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție - domnul judecător Vasile Bîcu, președinte al BEC, domnul judecător Gheorghe Liviu Zidaru, locţiitor al preşedintelui BEC, doamna judecător Adina Georgeta Ponea, doamna judecător Ianina Blandiana Grădinaru, doamna judecător Ruxandra-Monica Duță, doamna judecător Leontina Șerban, doamna judecător Ioana Bogdan, președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente, domnul Toni Greblă, domnul Marian Muhuleț și domnul Zsombor Vajda, precum și reprezentanți ai formațiunilor politice și ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, respectiv domnul Viorel Mocanu, reprezentant al Partidului Social Democrat, domnul Cristian Ene, reprezentant al Partidului Național Liberal, doamna Ștefania Petre, reprezentantă a Partidului Uniunea Salvați România, domnul Laurențiu Plăeșu, reprezentant al Partidului Alianța Unirea Românilor, doamna Mária Kolumbán, reprezentantă a Uniunii Democrate Maghiare din România, domnul Bogdan Tohăneanu, reprezentant al Partidului PRO România, și domnul Ivan Truțer, reprezentant al Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților”, a anunțat Autoritatea Electorală Permanentă.

Procesul-verbal încheiat astăzi consemnează „propunerea de desemnare a doamnei Ruxandra Daniela Mihai - reprezentant al Partidului Mișcarea Populară - reprezentant al Partidului Mișcarea Populară, desemnat prin adresa nr. (...) semnată de domnul Eugen Tomac și de domnul Ionuț Simionică”, dar totodată că „raportat la datele publice înscrise în registrul partidelor politice la data prezentului reiese că funcția de președinte al Partidului Mișcarea Populară este deținută de domnul Cristian Diaconescu”.

În același document, referitor la Forța Dreptei și REPER, este consemnat că acestea nu au obținut mandate la europarlamentarele din 2019, motiv pentru care nu pot avea reprezentanți în BEC.

„PMP rămâne unit, chiar dacă atacurile la adresa noastră continuă! Deși PMP a avut două Congrese în care a fost aleasă conducerea statutară a partidului, de doi ani este blocată în justiție publicarea procesului verbal al alegerilor în registrul partidelor politice.
Miza: desființarea PMP.

După PSD și PNL, Partidul Mişcarea Populară este al treilea partid ca număr de aleși locali în România, cu peste 2300 de aleși locali.

Din clipa în care PMP a decis, prin forurile sale statutare validate de instanță, implicarea în construcția polului politic “Dreapta Unită”, practic am devenit cel mai hărțuit partid din România.

Împotriva PMP sunt deschise în instanță zeci de procese, iar AEP a tăiat subvenția primită conform legii în iunie 2023, la un an după alegerea în februarie 2022 a Președintelui Eugen Tomac, exact când au început negocierile privind formarea polului de dreapta.

Partidul Mișcarea Populară, prin decizia Colegiului Național, forul cel mai important după congres, a hotărât desemnarea reprezentatului PMP în Biroul Electoral Central. Conform legii, PMP, fiind partid europarlamentar, are dreptul de a desemna un reprezentat în BEC. La propunerea membrului PSD din BEC, a fost respins reprezentatul PMP în BEC.

Această decizie vine la doar o săptămână după ce Guvernul PSD-PNL a decis, prin intermediul OUG privind comasarea alegerilor, eliminarea PMP din secțiile de vot.

PMP condamnă această decizie profund nedreaptă și o consideră un derapaj major. Prin aceste decizii este atacată direct opoziția democratică din România și afectat profund întregul proces electoral. Vom contesta în cel mai scurt timp posibil această decizie.

Partidul Comasat Român PSD-PNL îşi dorește alegeri fără opoziție.

Noi rămânem ferm angajați alături de colegii din USR și Forța Dreptei să construim, prin “Dreapta Unită”, un viitor pe care românii îl merită!”, au reacționat reprezentanții PMP.

„Aceste decizii au fost adoptate în cadrul şedinţei BEC la propunerea reprezentanţilor PSD, fapt care trădează părtinirea politică evidentă. Forţa Dreptei va utiliza toate căile legale pentru a contesta decizia arbitrară adoptată astăzi la nivelul Biroului Electoral Central, urmând să se adreseze Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru remedierea acestei situaţii complet inacceptabile, care pune sub semnul întrebării corecta desfăşurare a alegerilor din 9 iunie. Considerăm că este întemeiată solicitarea Forţa Dreptei de a fi reprezentată atât la nivelul BEC, cât şi a birourilor de circumscripţie şi a secţiilor de votare, întrucât beneficiază de prevederile exprese ale Legii 115/2015 privind alegerile locale, care se află în vigoare şi care dau dreptul la reprezentare formaţiunilor care au ca membri de partid cel puţin 10 deputaţi sau 7 senatori. Acest lucru este cu atât mai mult îndreptăţit de vreme ce Ordonanţa de Urgenţă 21/2024 privind comasarea alegerilor menţionează completarea prevederilor sale cu cele ale Legii 115/2015 privind alegerile locale şi ale Legii 33/2007 privind alegerile europarlamentare”, se arată și într-un comunicat transmis de Forța Dreptei.

 

Image