Autoritatea Electorală Permanentă propune ca alegerile locale să aibă loc în 27 septembrie

Autoritatea Electorală Permanentă propune ca alegerile locale să aibă loc în 27 septembrie

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat vineri, potrivit HotNews.ro, că a elaborat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor din acest an și propune ca acestea să se desfășoare în 27 septembrie.

Potrivit proiectului de act normativ al AEP, data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru:
a) consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti;
b) primarii comunelor, oraşelor, municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti;
c) Consiliul General al Municipiului Bucureşti;
d) primarul general al municipiului Bucureşti;
e) consiliile judeţene; f) preşedinţii consiliilor judeţene.

AEP precizează că proiectul de lege ar trebui să intre în vigoare cel târziu în 29 iulie.
"Potrivit art. 10 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, data alegerilor este duminica, aceasta fiind stabilită prin hotărâre a Guvernului cu cel puţin 75 de zile înaintea votării. Prin art. 2 alin. (1) din Legea nr. 84/2020, a fost stabilită o derogare de la prevederile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, în sensul că data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării. Precizăm că stabilirea datei alegerilor locale trebuie să asigure efectivitatea prevederilor art. 1 din Legea nr. 84/2020 potrivit cărora mandatele aflate în curs de exercitare ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020, precum şi continuitatea activităţii autorităţilor locale", precizează AEP.

În acest an, alegerile locale nu s-au putut derula la termen, adică în luna iunie, din cauza pandemiei de coronavirus. Parlamentul a decis, luni, prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie, iar legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Imagine cu caracter ilustrativ, jandarmeriabucuresti.eu.

Image
Image
Image
Image
Image