Cine ar putea să apară pe listele de candidaţi ale PNL Prahova la Senat şi Camera Deputaţilor

Cine ar putea să apară pe listele de candidaţi ale PNL Prahova la Senat şi Camera Deputaţilor

În timp ce la alte partide e o concurenţă crâncenă pentru locurile pe listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare, la PNL Prahova se fac "importuri". Vorbim despre liberali din alte judeţe, dar şi despre oameni care acum sunt la alte formaţiuni. Cum ar suna, de exemplu, "Cătălin Predoiu, senator de Prahova"?

Surse din mediul politic spun că PNL Prahova ar urma să îşi stabilească în această după-amiază, în linii mari, listele de candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Aceleaşi surse mai garantează că actualii parlamentari George Ionescu şi Roberta Anastase vor fi pe poziţii fruntaşe pe lista pentru Camera Deputaţilor. Deputatul Răzvan Prişcă, a cărui apariţie pe listele din Prahova a surprins acum patru ani, are de asemenea şanse foarte mari să candideze şi să obţină un nou mandat în judeţ.

Continuă să existe zvonuri despre o colaborare între PNL şi Prahova în Acţiune, mergând până la scenariul unei fuziuni prin absorbţie, practic singura variantă în care reprezentanţii partidului local, fondat în urmă cu mai puţin de un an pe bazele ONG-ului, ar putea să candideze la parlamentare, în condiţiile în care legislaţia electorală descurajează partidele care n-au reprezentare naţională. În acest context, n-ar fi de mirare ca preşedintele Prahova în Acţiune, Mihai Apostolache, să apară pe lista PNL pentru Camera Deputaţilor, pe un loc 4 spre exemplu, care cu siguranţă i-ar permite să reintre în Parlament, unde a mai activat până în 2012.

Conferenţiar universitar doctor, director al Centrului de Studii şi Cercetări Juridice şi Socio-Administrativ din UPG Ploieşti şi cu experienţă de deputat, Apostolache ar fi, în viziunea foarte multor oameni care urmăresc fenomenul, un câştig atât pentru PNL cât şi pentru viitorul Parlament, însă rămâne de văzut în primul rând dacă va deveni oficială această colaborare şi în al doilea rând cum va fi ea privită de simpatizanţii Prahova în Acţiune, care la locale au votat acest partid, printre altele, tocmai datorită lucrurilor care îl diferenţiază de cele clasice. Oricum, n-ar fi singurul "import". Sunt zvonuri că în Prahova ar urma să mai ajungă să candideze câţiva oameni din conducerea centrală a Partidului Naţional Liberal.

Senator de la Călăraşi? Cum ar fi?

Cică înainte să discutăm despre Anastase, Ionescu, Apostolache şi Prişcă ar trebui să discutăm despre Alexandru Nazare. Actualul deputat de Brăila este creditat, potrivit unor surse din mediul politic, cu şanse mari să deschidă lista de candidaţi a PNL Prahova pentru Camera Deputaţilor.

De asemenea, pe primul loc la Senat am putea să-l vedem pe ministrul Cătălin Predoiu, în prezent deputat de Călăraşi. Say whaaat? Ştiu ce-o să vă întrebaţi acum... Un senator de Prahova trecut prin Călăraşi, cine-a mai pomenit? Explicaţia e evidentă. Datorită populaţiei, Prahova este printre circumscripţiile electorale în care e pus în joc un număr mare de mandate, iar contextul actual este şi unul favorabil liberalilor, aşa că se explică de ce ar putea să existe un interes din exterior pentru o candidatură aici sau de ce organizaţia locală ar putea fi tentată să ofere locuri eligibile în schimbul unor viitoare favoruri politice. Nici măcar n-ar fi o premieră, dacă ne amintim că la primele alegeri parlamentare uninominale Adriana Săftoiu a fost aleasă deputat PNL de Prahova, în aşa-zisul colegiu Urlaţi, sau că Teodor Meleşcanu a fost în mai multe rânduri senator de Prahova, încă mai e şi unii zic c-o să candideze şi acum. La un moment dat, în acelaşi context, a existat şi o invitaţie, mai mult sau mai puţin oficială, pentru Crin Antonescu de a candida aici, pe vremea când era liderul naţional al partidului. S-a întâmplat şi la alte formaţiuni, cel mai bun exemplu fiind fostul deputat de Mizil Adrian Năstase, care măcar are o casă de vacanţă, chit că în partea opusă a judeţului.

Mircea Roşca revine în forţă

Revenind la discuţia despre liberali şi, mai precis, la vremurile lui Crin Antonescu, sunt mari şanse ca fostul preşedinte al PNL Prahova din acea perioadă, Mircea Roşca, să reintre în Parlament. Roşca a fost consilier judeţean, vicepreşedinte al CJ Prahova, iar în 2012 a devenit deputat de Prahova, sub sigla USL. De altfel, perioada în care el a condus organizaţia judeţeană a fost una cu rezultate foarte bune în alegeri, venite, evident, şi pe fondul muncii de echipă şi al contextului naţional favorabil. Cu el preşedinte, PNL Prahova a stabilit un record al ultimilor ani în privinţa numărului de parlamentari. E drept că tot Mircea Roşca era preşedinte şi în momentul în care toţi parlamentarii PNL Prahova, evident cu excepţia lui, au plecat, ajungând să fondeze PLR-ul, transformat în ALDE după fuziunea cu PC. Mai aproape de zilele noastre, după ce-a trecut şi printr-un dosar penal, Mircea Roşca a continuat să activeze în PNL, fiind extrem de activ la campania pentru alegerile locale de luna trecută, când a participat la o sumedenie de acţiuni, din Slănic până în Adunaţi şi până în Măneciu. Marea victorie a venit la Buşteni, considerat fief PSD, unde Roşca, potrivit zvonurilor, a avut un aport consistent, la fel ca primarul din Sinaia, Vlad Oprea. În urma acestor rezultate, sunt toate şansele, aşadar, ca Mircea Roşca să candideze pentru un nou mandat de parlamentar. Rămâne de văzut dacă va fi pe lista pentru deputaţi sau, ceva mai probabil, pe cea pentru Senat, eventual chiar pe locul doi. Ce-o trebui să simtă acum senatorul Emanoil Savin? Acesta a plecat din PSD la PNL, apoi s-a "detaşat" la loc în PSD, după ce, potrivit zvonurlor din partid, s-ar fi supărat că liberalii l-ar fi preferat pe Roşca să coordoneze colegiul de pe Valea Prahovei. Acum nu mai e sigur că PSD va putea obţine două mandate de senatori în judeţ, cum a făcut-o acum patru ani, în timp ce liberalii "se scaldă" în locuri potenţial eligibile.

Mai ales că la senatori rămâne un loc disponibil, după ce Iulian Dumitrescu a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. Cel mai probabil nici oamenii care îl urmau pe lista de candidaţi de acum patru ani nu vor mai apărea acum, având în vedere că Virgil Guran a fost detaşat în alt judeţ, Monica Clinciu are un post important la ANAP, iar Alexandri Nicolae este la TCE Ploieşti, cu toate c-am auzit un zvon c-ar fi cineva care vânează acel post, dar nu face subiectul discuţiei actuale. Revenind la alegerile parlamentare, zvonuri, supoziţii şi pariuri, mai trebuie spus că semnalele actuale indică faptul că PNL ar putea să câştige minim 5 dintre cele 12 mandate de deputaţi din Prahova şi 2 din 5 la Senat, însă mai e ceva timp până la alegeri.

Image
Image
Image