fbpx

Consilierul judeţean Mihai Apostolache cere un referendum în Ploieşti

Consilierul judeţean Mihai Apostolache cere un referendum în Ploieşti

Preşedintele Prahova în Acţiune, Mihai Apostolache, insistă pentru organizarea unui referendum în Ploieşti privind viitorul sistemului de termoficare (Foto: Facebook)

Image
Image

"Consultarea cetățenilor cu privire la probleme de interes local trebuie să devină o dominantă a vieții colectivităților locale dacă dorim să avem cetățeni activi și implicați în gestionarea propriului destin și dacă vrem să determinăm autoritățile să își canalizeze eforturile în direcția priorităților stabilite de comunitate", susţine consilierul judeţean Mihai Apostolache, preşedintele Partidului Prahova în Acţiune, care insistă pentru organizarea unui referendum la Ploieşti pe tema viitorului sistemului de termoficare.

Preşedintele Prahova în Acţiune, Mihai Apostolache, consilier judeţean şi conferenţiar universitar doctor la UPG, solicită organizarea unui referendum în Ploieşti pe tema sistemului de termoficare, insistând că această procedură este necesară în situaţiile "când autoritățile alese nu reușesc să găsească soluția optimă". Ideea de organizare a unui referendum fusese propusă şi de consilierii municipali ai formaţiunii.

"Știu că, din păcate, nu avem acest exercițiu al consultării și, în general, autoritățile publice nu încurajează consultarea, dar mai știu că fiecare membru al unei colectivități locale are dreptul la servicii publice de calitate și autoritățile publice sunt obligate să le furnizeze în condiții corespunzătoare. Aducerea pe agenda cetățeanului a situației furnizării agentului termic este o normalitate într-un context în care autoritățile locale se contrează permanent, în loc să găsească soluții. Ploieștenii vor avea nevoie de căldură și apă caldă și în anii următori, nu doar acum. Cârpelile care apar de la o zi la alta nu țin loc de soluții de durată. Este nevoie de o dezbatere serioasă în comunitate, iar solicitarea organizării unui referendum pe tema furnizării agentului termic este un semnal de alarmă tras în acest sens", a afirmat Mihai Apostolache, într-un mesaj publicat vineri pe contul său oficial de Facebook.

Mihai Apostolache: "E nevoie de o dezbatere serioasă"

"Este important să știm ce ne dorim! Dorim menținerea actualului sistem centralizat de furnizare a agentului termic în municipiu, dar, pentru acest lucru, este nevoie de modernizarea instalației și de schimbarea managementului serviciului? Dorim centrale de cartier amplasate în punctele termice? Dorim centrale de bloc sau centrale individuale cu sprijin financiar parțial din partea municipalității? Dorim menținerea subvenției doar pentru cei care locuiesc la bloc și care nu au centrală proprie sau, pentru a nu mai exista discriminare, să se extindă ajutorul municipalității și pentru cei care locuiesc la case sau la bloc, dar au centrală proprie? Toate aceste subiecte pot fi supuse consultării populare și cetățenii să își exprime opinia", a completat preşedintele Prahova în Acţiune.

"Știu că sunt voci care afirmă că referendumul implică costuri. Dar și alegerile implică costuri și este bine să se organizeze periodic pentru sănătatea regimului democratic, cum și referendumul face parte din același set de instrumente pentru protecția regimului democratic. Dar trebuie să alegem: acceptăm starea de fapt, lăsăm primarul și consiliul local să se certe în continuare și să ia decizii greșite permanent, cu costuri uriașe pentru întreaga comunitate sau, din contră, căutăm cu toții cea mai bună soluție pentru municipiu, ne-o asumăm și trecem la treabă. O decizie adoptată prin referendum cântărește greu pentru decidentul care va fi obligat să acționeze conform voinței colectivității locale și să își adapteze conduita. Precedentul trebuie creat și vă asigur că va fi bine!", a mai argumentat Mihai Apostolache.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.