Programul guvernamental „Cornul şi Laptele”, introdus în mandatul social-democratului Adrian Năstase şi derulat prin consiliile judeţene, a creat, în Prahova, numeroase probleme în ultimii ani. Zeci de copii din judeţ au ajuns de urgenţă la spital, inclusiv anul trecut, după ce au consumat lapte alterat primit la şcoală. Subiectul, tratat pe larg la momentul respectiv, ridică numeroase semne de întrebare cu privire la modul în care au fost atribuite contractele pentru livrarea acestor produse alimentare, dar şi cel în care autorităţile competente au reacţionat.
Nu ştim dacă veţi fi surprinşi sau nu să aflaţi că în Prahova, Consiliul Judeţean condus ani la rând de baronul PSD Mircea Cosma şi, mai nou, de actualul preşedinte al organizaţiei judeţene de partid, tânărul Bogdan Toader, a plătit sume impresionante către o firmă care are strânse legături cu unii dintre liderii formaţiunii politice. Poate şi mai surprinzător este faptul că, în ciuda unor analize de laborator care indicau probleme grave la pachetele de lapte ajunse la copiii din judeţ, autorităţile de control au aplicat amenzi uneori de-a dreptul ridicole, dacă raportăm valoarea sancţiunilor la sumele impresionante primite de firma respectivă prin intermediul Consiliului Judeţean. Şi aici, cârcotaşii ar putea remarca tot o implicare a PSD-ului, în condiţiile în care mulţi dintre oamenii aflaţi în ultimii patru ani la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică sau a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor s-au bucurat şi încă se bucură de o importantă susţinere politică din partea acestui partid.
Problemele apărute în Prahova, ca urmare a distribuirii laptelui în unităţile de învăţământ, au dus inclusiv la deschiderea unor dosare de cercetare penală. Cele mai grave cazuri au apărut în 2015 şi 2012. În toţi aceşti ani, firma care a livrat laptele a fost, coincidenţă sau nu, aceeaşi, Ecolact, condusă de o anume doamnă Violeta Ştefănescu, nimeni alta decât soţia controversatului om de afaceri Mihail Ştefănescu, fost asociat al senatorului PSD Prahova Radu Oprea în grupul de firme Urban, grup la care politicianul a renunţat în momentul candidaturii la Parlament, din 2012. În vreme ce doamna se ocupă de lapte, prin EcoLact, domnul Şetfănescu se ocupă de incinerarea deşeurilor periculoase, prin EcoBurn, dar are afaceri şi în domeniul construcţiilor. De altfel, o altă firmă a acestuia, ICIM SA, este implicată într-un scandal uriaş, după ce întârzierile de peste un an în lucrările la un proiect european al Primăriei Ploieşti au dus obiectivul de investiţii în situaţia de a pierde în întregime finanţarea nerambursabilă de la UE.
Dar mai multe detalii despre scandalul de la Ploieşti şi despre legăturile dintre Ştefănescu şi liderii PSD Prahova găsiţi aici:
O firmă apropiată liderilor PSD Prahova a dat o GAURĂ DE PESTE UN MILION DE EURO la bugetul Ploieştiului
Revenim la problema legată de programul „Cornul şi Laptele” şi trecem în revistă cele mai grave cazuri petrecute în perioada în care firma EcoLact - pe care unii ar putea-o cataloga drept o abonată la bani din bugetul Consiliului Judeţean sub conducerea PSD - a livrat lapte în unităţile de învăţământ din Prahova. Pe 29 martie 2012, presa locală a relatat că mai mulţi copii din judeţ au fost internaţi cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară după ce consumaseră produsele primite la şcoală. Două zile mai târziu, Prefectura confirma suspiciunea de toxiinfecţie, însă între timp numărul celor afectaţi crescuse de la doi la 30. Pe 3 aprilie 2012, Inspectoratul Şcolar Judeţean anunţa sistarea programului în Prahova, precizând că, până la acea dată, 66 de persoane ajunseseră la spitale după ce consumaseră din aceste produse alimentare. Printre aceste persoane se numărau şi trei adulţi, dar şi un copil de doi ani, care, cel mai probabil, consumaseră din laptele adus acasă de ceilalţi copii din familie. Pe 9 aprilie 2012, Ecolact spunea, printr-un comunicat, că intenţionează să dea în judecată autorităţile prahovene, motivând că în fabrică nu sunt riscuri de contaminare a produselor şi infirmând existenţa stafilococului auriu în lapte, după ce DSVSA Prahova anunţase că analizele pe probele de lapte prelevate de la fabrică au indicat prezenţa acestei bacterii. DSVSA i-a dat firmei Ecolact o amendă în valoarea de 40.000 de lei, confiscându-i în vederea distrugerii aproximativ 160.000 de cutii de lapte în 2012, în urma scandalului, potrivit informaţiilor publicate la acea vreme în presa locală. În ciuda problemelor, în anul şcolar următor tot Ecolact livra lapte în unităţile de învăţământ.
Ajungem la anul şcolar 2015-2016, unul în care distribuţia a început cu peste două luni întârziere, din cauza unor întârzieri ale procedurii de achiziţie derulate de Consiliul Judeţean Prahova, licitaţie câştigată de asocierea Ecolact - Voipan - Lido Gîrbea. Prima zi de distribuţie a fost 23 noiembrie 2015. În aceeaşi zi, 20 de copii de la Şcoala „Elena Doamna” din Ploieşti ajung la spital cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară. Pe 24 noiembrie, Bogdan Toader, cel care acum conduce PSD Prahova, la acea vreme vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, cu atribuţii de conducere în absenţa lui Mircea Cosma, anunţa că s-a luat decizia de a se distribui doar lapte UHT. Între timp, elevi şi de la alte unităţi de învăţământ ajung la spital. Pe 25 noiembrie, CJ Prahova anunţă că sistează programul până vin analizele de laborator. În aceeaşi zi procurorii de la Vălenii de Munte încep cercetările în dosarul de urmărire penală deschis după scandalul lapte şi corn, anchetă in rem. Este vorba de infracțiuni contra sănătății publice: Zădărnicirea combaterii bolilor, Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, fapte ce se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. 28 noiembrie 2015 - sosesc primele rezultate ale analizelor comandate de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care arată că laptele era infestat cu enterobacteriacee. Laboratorul DSVSA a emis buletinele de analiză nr. 23.990 (lot 39 Şcoala „Elena Doamna”), nr. 23.991 (lot 39 Şcoala „Sf. Vasile”), nr. 23.087 (lot 39, depozit distribuitor corn/lapte) pentru probele de lapte pasteurizat prelevate în data de 23.11.2015. Probele, în urma examenului microbiologic, s-au găsit necorespunzătore la parametrul Enterobacteriacee, ceilalţi parametri (Salmonella spp, Stafilococ Coagulazo-Pozitiv si Listeria Monocytogenes) fiind corespunzători, potrivit unui comunicat oficial emis la acea vreme de Prefectura Prahova.
Pe 3 dec 2015 se reia programul. Între timp, distribuitorul produselor lactate primea două amenzi în valoare de 1.200 de lei pentru „neasigurarea lanțului frigorific pe timpul transportului”, potrivit informaţiilor oferite de directorul DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a aplicat cinci sancțiuni contravenționale, atât unor școli, cât și firmei furnizoare și distribuitorului. Trei școli au fost amendate cu câte 500 de lei pentru că personalul care distribuia produsele nu era instruit corespunzător, iar firma care distribuie produsele a primit o amendă de 800 de lei pentru nerespectarea condițiilor de transport, preciza atunci purtătorul de cuvânt al DSP Prahova, Dan Decebal.
În ianuarie 2016, apărea informaţia că Ecolact, firma care furniza lapte elevilor din Prahova şi din alte judeţe, a intrat în insolvenţă.