FINANTARE PARTIDE ­čÄŽ Rom├ónia ├«n Ac╚Ťiune str├ónge semn─âturi pentru eliminarea finan╚Ť─ârii de la buget a partidelor politice

FINANTARE PARTIDE ­čÄŽ Rom├ónia ├«n Ac╚Ťiune str├ónge semn─âturi pentru eliminarea finan╚Ť─ârii de la buget a partidelor politice
FINANTARE PARTIDE | Rom├ónia ├«n Ac╚Ťiune a lansat o campanie de str├óngere de semn─âturi pentru oprirea finan╚Ť─ârii partidelor politice din bani publici (Foto: captur─â video)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

FINANTARE PARTIDE Conducerea Partidului Rom├ónia ├«n Ac╚Ťiune a anun╚Ťat vineri lansarea unei campanii de str├óngere de semn─âturi pentru oprirea finan╚Ť─ârii partidelor politice de la bugetul de stat. Pre╚Öedintele forma╚Ťiunii, Mihai Apostolache, arat─â c─â numai ├«n 2022 partidele politice au primit peste 52 de milioane de euro din bani publici.

Pre╚Öedintele Rom├ónia ├«n Ac╚Ťiune a anun╚Ťat, ├«ntr-o conferin╚Ť─â de pres─â organizat─â vineri la sediul din Ploie╚Öti al partidului, c─â forma╚Ťiunea va str├ónge semn─âturi at├ót pe liste, c├ót ╚Öi ├«n mediul online, unde a fost lansat─â o peti╚Ťie. Mihai Apostolache a afirmat c─â se a╚Öteapt─â s─â se ajung─â la 200.000 de semn─âturi.

El a argumentat c─â este anormal ca oamenii care nu sunt afilia╚Ťi politic s─â sus╚Ťin─â din banii lor, prin contribu╚Ťiile pl─âtite la stat, activitatea forma╚Ťiunilor politice, afirm├ónd c─â numai trecut bugetul de stat a alocat peste 52 de milioane de euro pentru acest lucru.

FINANTARE PARTIDE | Peti╚Ťie pentru oprirea finan╚Ť─ârii partidelor din bani publici

ÔÇ×Campania se intituleaz─â ┬źStop finan╚Ť─ârii partidelor politice din bani publici┬╗ ╚Öi se deruleaz─â at├ót fizic, c├ót ╚Öi ├«n mediul online. Dorim s─â str├óngem c├ót mai multe semn─âturi de la cet─â╚Ťeni, astfel ├«nc├ót s─â oblig─âm autorit─â╚Ťile competente s─â abroge articolele din Legea privind finan╚Ťarea partidelor care permit finan╚Ťarea din bani publici a partidelor parlamentare, c├ót ╚Öi a unor partide neparlamentare care au peste 50 de consilieri jude╚Ťeni. Aceste sume sunt colectate din banii cet─â╚Ťenilor, din taxele ╚Öi impozitele pl─âtite de fiecare dintre noi. ├Än acest sens, am lansat o peti╚Ťie online, unde fiecare cet─â╚Ťean poate s─â semneze electronic, iar dac─â oamenii vor s─â semneze ╚Öi fizic o pot face fie la sediul nostru, fie la ├«nt├ólnirile pe care le vom anun╚Ťa pe pagina de Facebook a partiduluiÔÇŁ, a anun╚Ťat, vineri, Mihai Apostolache, pre╚Öedintele Rom├ónia ├«n Ac╚Ťiune.

ÔÇ×Doar ├«n 2022, partidele au primit finan╚Ťare de peste 52 de milioane de euro. Sumele respective pot fi folosite pentru alte obiective publice, precum spitale, cre╚Öe, gr─âdini╚Ťe, ╚Öcoli, autostr─âzi, situa╚Ťii de urgen╚Ť─âÔÇŁ
Mihai Apostolache, pre╚Öedintele Partidului Rom├ónia ├«n Ac╚Ťiune

FINANTARE PARTIDE ÔÇ×Cet─â╚Ťenii trebuie s─â cunoasc─â faptul c─â, doar ├«n anul 2022, partidele politice parlamentare ╚Öi dou─â partide neparlamentare au primit finan╚Ťare de peste 52 de milioane de euro. ├Äntr-un context ├«n care se vorbe╚Öte despre un deficit bugetar considerabil, eliminarea subven╚Ťiei pentru partidele politice ar reduce desigur acest deficit. Totodat─â, sumele respective pot fi folosite pentru alte obiective publice, precum spitale, cre╚Öe, gr─âdini╚Ťe, ╚Öcoli, autostr─âzi, situa╚Ťii de urgen╚Ť─â, sau se pot sus╚Ťine ini╚Ťiative private care aduc valoare ad─âugat─â ├«n societate. ├Än loc s─â se ajung─â la major─âri de taxe ╚Öi impozite, o ├«mpov─ârare a cet─â╚Ťeanului ╚Öi a mediului privat, mai bine guvernan╚Ťii ar stopa finan╚Ťarea partidelor din bani publici, ar elimina de urgen╚Ť─â pensiile speciale ╚Öi ar reorganiza sistemul publicÔÇŁ, a mai afirmat Mihai Apostolache ├«n timpul conferin╚Ťei sus╚Ťinute vineri ├«n Ploie╚Öti.

FINANTARE PARTIDE ÔÇ×Partidele trebuie s─â se finan╚Ťeze din contribu╚Ťiile membrilor de partid sau din dona╚Ťiile simpatizan╚Ťilor, nu din banii rom├ónilor. Este nefiresc ca cet─â╚Ťenii care nu sunt membrii unui partid politic s─â finan╚Ťeze activitatea unui partid. Dac─â doreau s─â fac─â acest lucru, aderau la o forma╚Ťiune politic─â. Or, prin finan╚Ťarea de la buget a activit─â╚Ťii partidelor, se ajunge la o situa╚Ťie paradoxal─â ca cet─â╚Ťenii rom├óni care nu sunt afilia╚Ťi politic s─â sus╚Ťin─â, din banii lor, prin taxele ╚Öi impozitele pl─âtite, activitatea unui partid politic. ├Än privin╚Ťa finan╚Ť─ârii, toate partidele politice din Rom├ónia trebuie s─â beneficieze de un tratament egalÔÇŁ, a mai argumentat pre╚Öedintele Rom├ónia ├«n Ac╚Ťiune.

Image