FOTO | Cine sunt cei cinci candidaţi care se luptă pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova

FOTO | Cine sunt cei cinci candidaţi care se luptă pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Patru economişti şi un inginer candidează la alegerile locale din 2020 pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, toţi cinci susţinuţi de partide politice sau alianţe electorale, patru dintre ei preşedinţi ai organizaţiilor judeţene, doi dintre ei parlamentari în funcţie.

Lupta cea mare, conform tuturor sondajelor, se dă între Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova, care candidează din partea alianţei PNL-USR-PLUS, şi Bogdan Toader, preşedintele PSD Prahova şi al Consiliului Judeţean, candidatul comun al Alianţei pentru Prahova, compuse din PSD, PPU-SL şi Pro România. Cătălin Beciu este candidatul ALDE, deputatul Cătălina Bozianu este candidatul PMP, iar fostul senator Dan Aurel Ioniţă candidează din partea PER.

Nume candidat

Partid politic

Alianţă electorală

Ocupaţie

Profesie

Iulian Dumitrescu

PNL

PNL-USR-PLUS

Senator

Economist

Bogdan Andrei Toader

PSD

Alianţa pentru Prahova

Preşedinte Consiliul Judeţean

Economist

Cătălina Nicoleta Bozianu

PMP

-

Deputat

Economist

Dan Aurel Ioniţă

PER

-

Administrator

Economist

Narcis Cătălin Beciu

ALDE

-

Antreprenor

Inginer

Iulian Dumitrescu

Alianţa PNL-USR-PLUS
Crescut la Gornet, educat la Colegiul "I.L. Caragiale" din Ploieşti şi ulterior la Politehnică, ASE şi apoi Harvard, Iulian Dumitrescu este senator din 2012, ales iniţial în Călăraşi, iar din 2015 a reînceput să activeze în organizaţia Prahova a PNL, devenind preşedintele filialei judeţene şi obţinând un nou mandat de senator, la alegerile parlamentare din 2016. Între 2017 şi 2018 a fost liderul grupului PNL din Senat, iar în prezent ocupă şi postul de prim-vicepreşedinte al PNL la nivel naţional. În mandatul actual, Dumitrescu a fost preşedintele Comisiei senatoriale de apărare şi ordine publică şi a mai activat şi în comisiile de buget-finanţe şi de sănătate publică.

La alegerile locale din acest an, candidează cu programul "Prahova pe Primul Loc", declarând public că asta se traduce prin "gaze, canalizare, apă, digitalizare, curăţenie, parcuri industriale şi multe altele". Pe site-ul de prezentare, candidatul alianţei PNL-USR-PLUS Prahova a publicat şi o listă cu primele 10 măsuri pe care doreşte să le ia după obţinerea funcţiei, care includ reevaluarea colaborării cu operatorul de salubritate din aproape jumătate dintre localităţile judeţului, stabilirea unui plan concret de măsuri pentru reducerea poluării, creşterea resurselor pentru spitale, parteneriate cu primăriile pentru atragerea de fonduri europene şi regândirea traseelor de transport în comun judeţean.

Bogdan Toader

Alianţa pentru Prahova
Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi al organizaţiei judeţene a PSD, Bogdan Toader, candidează pentru un nou mandat, susţinut de Alianţa pentru Prahova, din care fac parte PSD, Pro România şi PPU-SL. Toader a devenit preşedintele CJ Prahova în 2012, ales cu majoritate de voturi din rândul consilierilor, ajungând cu această ocazie şi cel mai tânăr preşedinte de consiliul judeţean din ţară. Anterior, pe finalul mandatului 2012-2016, el ocupase funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, ajungând să conducă instituţia în perioada în care Mircea Cosma a avut mandatul suspendat.

Revenind la actualul mandat, Toader spune că prioritate au avut investiţiile în domeniul sănătăţii şi în infrastructură, lucru vizibil şi din raportul de realizări, cu proiecte de anvergură începute la Maternitatea Ploieşti dar în special la Spitalul Judeţean de Urgenţă, finanţate cu bani de la Uniunea Europeană, Ministerul Sănătăţii sau bugetul propriu al CJ. La Judeţean, de exemplu, pe lângă reabilitările interioare şi dotări, acest mandat a adus un proiect european pentru extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe şi unul pentru extinderea şi modernizarea ambulatoriului, iar următoarea etapă va fi construirea unui nou corp de clădire, pentru extinderea secţiei ATI şi a blocului operator şi aducerea secţiilor care funcţionează la Boldescu. În domeniul infrastructurii rutiere, instituţia a avut în acest mandat cel mai mare program de reabilitare a drumurilor judeţene. Tot în acest mandat, Consiliul Judeţean a fost un partener pentru aproape toate primăriile din judeţ, ajutându-le cu fonduri pentru realizarea proiectelor de dezvoltare, chiar dacă primarii n-au fost întotdeauna mulţumiţi de repartiţiile făcute de majoritatea din Consiliu.

Cătălina Bozianu

Partidul Mişcarea Populară
Cătălina Bozianu a fost viceprimarul municipiului Ploieşti în mandatul 2008-2012, când primar era Andrei Volosevici. La finalul acelui mandat, a renunţat la calitatea de preşedinte al PNL Ploieşti şi s-a înscris în PDL-ul condus de Volosevici, ajungând să candideze şi să câştige un mandat de consilier, la care a renunţat ulterior, în momentul în care s-a înscris în PMP. În partidul lui Traian Băsescu, unde din nou a fost colegă pentru o perioadă scurtă cu Volosevici, s-a remarcat prin implicare şi prin rezultatele obţinute la alegeri, de fiecare dată peste media naţională, devenind rapid preşedintele PMP Prahova şi, la scurt timp, vicepreşedinte al formaţiunii la nivel naţional şi unul dintre coordonatorii regionali. În acelaşi context de rezultate peste medie, 2016 a fost un an bun pentru PMP, care a pbţinut mai multe mandate de consilieri locali şi judeţeni. Cătălina Bozianu a candidat atunci pentru funcţia de primar al Ploieştiului, ieşind pe locul patru, cu peste 3.200 de voturi. Tot la alegerile locale de atunci, ea a candidat şi pe lista PMP pentru Consiliul Judeţean Prahova, cu succes, însă în toamna aceluiaşi an a candidat şi la alegerile parlamentare şi a obţinut mandatul de deputat.

Cătălin Beciu

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor
Cătălin Beciu este un om de afaceri din Ploieşti, care în urmă cu mai bine de zece ani se lăuda cu o tehnologie inovatoare în domeniul semaforizării. Firma sa, Selas, s-a ocupat în perioada administraţiei Calotă de semaforizarea din municipiu, iar ulterior a fost preluată de un competitor mai mare de pe această piaţă. Omul de afaceri mai deţine şi un teren de golf, în vecinătatea DN1, cam pe la jumătatea distanţei dintre Ploieşti şi Bucureşti. La nivel politic, Cătălin Beciu a activat multă vreme în PNL Prahova, apoi a plecat alături de mai mulţi colegi nemulţumiţi, care aveau să înfiinţeze PLR-ul, devenit ulterior ALDE, ajungând vicepreşedinte ALDE la nivel naţional şi secretar de stat în Ministerul Energiei. În ianuarie 2017 el se făcea remarcat, negativ, printr-o postare pe Facebook în care îşi declara spumele şi scârba faţă de românii care protestau în Piaţa Victoriei, etichetând un protest ca "manifestare nazistă": "Animalelor, mi-e scarba de voi. De toti aia care ati fost pe strada, aseara. Atat de scarba incat as iesi impotriva voastra, tot acolo, in strada. Doar ca vreau sa fiu sigur ca pot sa respect Constitutia, care va garanteaza dreptul la viata... Astazi, nu sunt sigur. Fac spume cand vad nazisti. Multe spume. Jos Kovesi, Iohannis, Mungiu Mictiunedi si, in general, jos cretinii si nazistii!". După acea postare, cariera sa politică a intrat într-un con de umbră. A încercat s-o relanseze prin crearea Partidului Neoliberal, însă de câteva luni a decis să revină în ALDE, preluând conducerea organizaţiei judeţene după ce foştii colegi au devenit din nou nemulţumiţi şi au plecat şi din acest partid. Apropo de politica locală şi administraţia Calotă, Cătălin Beciu a povestit recent într-un mesaj publicat pe Facebook că el a venit cu ideea de a înfiinţa structura de poliţie călare la Poliţia Locală Ploieşti, la întoarcerea dintr-o călătorie la New York, donând caii şi mare parte din echipamentele necesare.

Dan Ioniţă

Partidul Ecologist Român
În 2012, când Partidul Poporului - Dan Diaconescu nu numai că exista, dar era şi pe val, Dan Ioniţă a câştigat un mandat de consilier local la Ploieşti, după ce până atunci el se ocupase de afacerea sa în domeniul papetăriei şi biroticii şi nu fusese activ politic la un nivel important. În toamnă, când au venit alegerile parlamentare, i s-a oferit ocazia să candideze într-un colegiu senatorial, la ultimele alegeri uninominale din România. Nu e foarte clar dacă el sau colegii de partid se aşteptau, probabil nici nu mai contează, cert este că, la ultima etapă de redistribuire, graţie coeficientului avut, a câştigat mandatul de senator. Câţiva ani mai târziu, când deja devenise clar pentru mulţi că partidul nu mai are multe zile, parlamentarul ploieştean s-a mutat la PSD, unde i s-a oferit un con de umbră de toată frumuseţea. La alegerile parlamentare din 2016 el nu s-a mai regăsit pe listele de candidaţi ale social-democraţilor.

Pentru poziţiile de consilieri judeţeni au fost validate cinci liste de candidaţi, din şase depuse. Candidează PNL-USR-PLUS, Alianţa pentru Prahova, PMP, ALDE şi Partidul Prahova în Acţiune. Acesta din urmă a depus o listă completă, cu 45 de oameni, deschisă de fostul deputat Mihai Apostolache, însă nu are şi un candidat la preşedinţia instituţiei. În schimb, PER, care are candidat uninominal, nu are listă de consilieri, aceasta fiind respinsă de Biroul Electoral pe motiv că a fost depusă după expirarea termenului.

Image