Luni, 02 Decembrie 2019 11:22

Guvernul și-ar putea asuma răspunderea de două ori: legile din justiție și economie pe care liberalii le vor modificate până la finalul anului

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liberalii iau în calcul ca guvernul să-și asume răspunderea nu o dată, ci de două ori până la finalul acestui an, vizând modificarea mai multor legi privind justiția și domeniul economic, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

Potrivit Constituției, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. În termen de trei zile de la angajarea răspunderii se poate depune moțiune de cenzură. Dacă acest lucru nu se întâmplă sau dacă guvernul nu este demis la moțiune, modificările legislative asumate se consideră adoptate, iar legile merg la promulgare.

În pachetul de legi privind justiția, liberalii vor abrogarea legii recursului compensatoriu, prorogarea legii privind pensionarea anticipată a magistraților, trecerea de la completele de doi la trei judecători, trecerea de la doi la patru ani la INM. De asemenea, susțin aceleași surse, este în discuție și posibilitatea introducerii în acest pachet a prevederilor referitoare la secția de anchetare a magistraților. În acest caz însă, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că o decizie se va lua abia în cursul anului viitor.

"Guvernul nu își poate asuma o desființare peste noapte a Secției Speciale, e nevoie de o dezbatere mai largă în sistemul judiciar și de consens politic. După părerea mea este nevoie de o dezbatere în cadrul sistemului judiciar și apoi dacă este posibil de un consens politic în parlament, repet, dacă este posibil. (...) ​Discuțiile asupra secției speciale vor începe anul viitor în parlament. Nu există în acest an premisele pentru a interveni legislativ asupra acestei instituții”, a spus Predoiu.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat în weekend că guvernul ia în calcul asumarea răspunderii pentru abrogarea legii recursului compensatoriu.

Asumarea pe legile privind justiția ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, au declarat surse politice pentru HotNews.ro.

Al doilea pachet pe care liberalii vor să-și asume răspunderea vizează domeniul economic. În principal este vorba despre OUG 114, care a fost intens criticată de de PNL.

Recent, premierul Ludovic Orban a invocat posibilitatea asumării răspunderii Guvernului pentru corectarea OUG 114.

„Sunt în lucru avem două variante. OUG 114 este în dezbaterea Camerei Deputaţilor şi avem două variante: să ne înţelegem cu partenerii se degajăm o majoritate, astfel încât să trecem pe cale parlamentară - asta este soluţia care, din punctul meu de vedere este cea mai bună. Dacă nu vom putea conveni să punem în practică această discuţie cât mai repede posibil, ne gândim cel mai probabil la o angajare a răspunderii, dar preferăm, încă o dată vă spun, să stabilim cu partenerii noştri care au votat învestirea Guvernului o formulă comună pe care să o sprijinim şi să reuşim să o trecem prin Camera Deputaţilor”, a precizat Orban, la o dezbatere a cursdeguvernare.ro.

În același pachet economic, ar urma să vină cu modificări și în cazul pensiilor speciale. În acest moment se discută pe variantele unor impozitări, plafonări sau eliminări în cazușl în care legea permite. În calcul nu sunt însă luate pensiile magistraților, unde Curtea Constituțională s-a pronunțat în acest sens, și pensiile militare.

La finalul lunii septembrie, legea de impozitare a pensiilor speciale, inițiată de fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, a fost adoptată de Senat. Actul normativ este acum la Camera Deputaților, decizională în acest caz. Impactul bugetar estimat pentru anul viitor este de jumătate de miliard de lei.

Sursă foto Guvernul Romaniei.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.