Legea prin care se recunoaşte Limba semnelor române ca limbă maternă a persoanelor surde şi hipoacuzice – promulgată

Legea prin care se recunoaşte Limba semnelor române ca limbă maternă a persoanelor surde şi hipoacuzice – promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind recunoaşterea Limbii semnelor române ca limbă maternă pentru persoanele surde şi hipoacuzice din România.

"Se recunoaşte Limba semnelor române (LSR) drept limbă maternă a persoanele surde sau/şi hipoacuzice din România. (...) Persoanele surde sau/şi hipoacuzice sunt persoanele cu deficienţe de auz, lipsite total sau parţial de auz, care pentru a comunica utilizează LSR şi un sistem de comunicare bilingv. Comunitatea persoanelor care folosesc LSR reprezintă o minoritate lingvistică şi culturală, cu dreptul de a folosi, păstra, dezvolta şi întreţine cultura surzilor, de a spori şi moşteni propria limbă maternă", prevede legea iniţiată de deputatul liberal Adriana Săftoiu, potrivit AGERPRES.

Guvernul, în colaborare cu asociaţiile şi organizaţiile care reprezintă drepturile persoanele surde sau/şi hipoacuzice, va iniţia şi susţine politici publice de promovare culturală, profesională, în beneficiul acestor persoane.

În termen de 2 ani de la publicarea legii în Monitorul Oficial toate ministerele şi instituţiile subordonate sunt obligate să coreleze propria legislaţie cu prevederile acestei legi şi să ia toate măsurile necesare pentru a respecta dreptul persoanelor surde sau/şi hipoacuzice de a folosi LSR în relaţia cu instituţiile statului român.

Imagine cu caracter ilustrativ, sursă revistacariere.ro.

 

Image
Image
Image