Liderii PSD se reunesc luni, într-o şedinţă CEx pentru stabilirea strategiei privind noul guvern

Liderii PSD se reunesc luni, într-o şedinţă CEx pentru stabilirea strategiei privind noul guvern

Social-democrații se reunesc luni în şedinţa Comitetului Executiv Naţional pentru a decide paşii pe care îi vor urma după ce preşedintele l-a desemnat din nou pe Ludovic Orban pentru a forma noul guvern, în contextul în care liberalii anunţă deschisă că doresc alegeri parlamentare anticipate. Liderii PSD anunţaseră încă de săptămâna trecută că luni vor sesiza Curtea Constituțională.

Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte luni, iar liderii social-democraţi urmează să decidă strategia pe care o vor urma în ceea ce priveşte învestirea noului guvern Orban, precum şi stabilirea datei Congresului pentru alegerea noii conduceri a partidului, informează România TV. "Înainte de toate vreau ca luni, când ne reunim toţi colegii din ţară, să avem o discuţie serioasă în ceea ce priveşte viitoarea strategie a PSD, să închidem discuţiile în ceea ce priveşte modificările la statutul PSD şi, nu în ultimul rând, să decidem data Congresului", a spus Marcel Ciolacu, duminică, la Conferinţa extraordinară a PSD Bucureşti.

Acesta a menţionat că se va discuta şi despre sesizarea pe care urmează să o depună în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, către CCR, cu privire la desemnarea, pentru a doua oară, a lui Ludovic Orban pentru a prelua funcţia de premier de către preşedintele Klaus Iohannis. „Va fi depusă cu certitudine mâine (n.r. astăzi). Un singur lucru o să invoc astăzi din această sesizare: domnul Orban este prim-ministrul desemnat din nou, el fiind prim-ministrul interimar, sau demis, a rămas interimar. Vă rog frumos să îmi spuneţi dumneavoastră ce forţă politică sau ce parlamentar a anunţat că va vota cu domnul Orban în Parlament? E o mascaradă. În aceeaşi şedinţă l-au propus prim-ministru să fie desemnat de către preşedintele României domnul Orban şi în aceeaşi şedinţă au hotărât, prin vot politic, că nu o să-l voteze. Să îmi explice şi mie cum văd ei această interpretare constituţională şi, mai ales, cum poţi să desemnezi o persoană pe care nimeni până acum nu a spus că o s-o voteze? Presupun că CCR o să ne lămurească", a mai spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă parlamentarii PSD vor boicota şedinţa în care va fi supus votului Guvernul Orban, Ciolacu a spus: "Dacă depunem sesizare, ca să fim consecvenţi, ar trebui să aşteptăm totuşi răspunsul, să vedem dacă este constituţional sau cineva a declanşat un conflict de natură juridică constituţională".

Reacţiile din tabăra PSD apar în contextul în care PNL, pe lângă propunerea lui Ludovic Orban, a propus pentru posturile de miniştri exact aceleaşi persoane care au făcut parte şi din primul cabinet Orban, demis prin moţiune de cenzură. Toate astea în timp ce liberalii, care spun deschis că vor alegeri anticipate, au decis să nu voteze în Parlament propriile propuneri.

"Conducerea PNL a aprobat în unanimitate componenţa cabinetului pe care o voi prezenta în calitate de premier desemnat. Conducerea PNL a aprobat în unanimitate prograul de guvernare, o actualizare a programului în baza căruia a fost învestit Guvernul în data de 4 noiembrie. Guvernul va avea aceeaşi componenţă", a spus Ludovic Orban, luni, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

 

Image
Image
Image