Mai mulţi primari cu state vechi în PSD sunt aşteptaţi să treacă în PNL Prahova

Mai mulţi primari cu state vechi în PSD sunt aşteptaţi să treacă în PNL Prahova

Anunţata trecere la PNL a primarului social-democrat din Ciorani, Marin Voicu, ar putea deschide drumul spre o serie de "migraţii" importante în Prahova. Cu vreo patru luni înainte de alegerile locale, mai mulţi primari din PSD sunt pe cale să anunţe o decizie oficială sau cel puţin au fost în discuţii cu reprezentanţii partidului aflat la guvernare, potrivit unor surse din mediul politic, care spun că, în felul acesta, liberalii sunt tot mai aproape de a-şi securiza o victorie în alegerile pentru Consiliul Judeţean, cu riscul de a-şi împovăra imaginea cu nişte "traseişti".

Primarul comunei Ciorani, Marin Voicu, om cu state vechi în PSD şi candidatul social-democraţilor care la alegerile din 2016 obţinuse cel mai mare scor din Prahova, la doar câteva procente distanţă de 100%, a confirmat recent că s-a înscris în Partidul Naţional Liberal. La nivel de imagine, PNL Prahova poate pretinde, astfel, o lovitură puternică dată rivalilor, lăsaţi fără omul cu rezultatele cele mai bune pe plan local şi, pe cale de consecinţă, fără una dintre cele mai puternice organizaţii de partid, care e de aşteptat să-l urmeze pe edil. Mai departe şi mult mai pragmatic, liberalii îşi asigură, astfel, un număr important de voturi, într-o comună cu populaţie mare unde, la toate alegerile din istoria recentă, partidul din care a făcut parte primarul s-a impus detaşat. Acum, aceste lucruri pot conta mult în economia calculelor din alegerile pentru Consiliul Judeţean Prahova, programate peste câteva luni, cei care analizează atent fenomenul observând că PNL se apropie de a-şi asigura majoritatea în forul judeţean în următorul mandat.

Sosirea primarului de la Ciorani vine după ce senatorul Emanoil Savin, plecat în 2019 din PSD, a recunoscut recent că s-a reînscris în PNL Prahova. Totodată, aceste mutări sunt doar începutul, anunţă sursele din mediul politic, care mai spun că PNL Prahova urmează să mai aducă în viitorul apropiat cel puţin încă un primar de la PSD. Cele mai multe informaţii îl vizează pe edilul din Valea Călugărească, Vasilică Neacşu, la rândul său om cu vechime în PSD, unele zvonuri spunând chiar că acesta a semnat deja adeziunea. Au fost zvonuri şi despre o negociere purtată cu primarul oraşului Vălenii de Munte, Florin Constantin, membru în Biroul Politic al PSD Prahova, însă informaţiile sunt că acesta s-ar fi răzgândit în ultimul moment. Mai sunt zvonuri şi cu privire la unele tratative care l-ar viza pe Sandu Tudor, primarul comunei Păuleşti, de asemenea localitate în care social-democraţii s-au impus fără emoţii, la toate alegerile cu miză din istoria recentă. În acelaşi context, venirea senatorului Emanoil Savin ar putea deschide drumul spre PNL şi pentru mai mulţi primari sau consilieri locali de pe Valea Prahovei, în frunte cu primarul din Buşteni, Irinel Ghiţă. Preşedintele PNL Prahova, senatorul Iulian Dumitrescu, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere pe această temă. Tot pe surse, unii social-democraţi aflaţi în negocieri cu PNL-ul şi-ar fi motivat gestul prin faptul că, la ultimele alegeri pentru conducerea judeţeană, derulate în această lună, Mircea Cosma a primit funcţia de vicepreşedinte al PSD Prahova, ceea ce ar fi creat unele nemulţumiri. Dacă e chiar aşa, cu alegerile locale bătând la uşă, s-ar putea discuta şi despre ceva ipocrizie, în condiţiile în care primarii nu păreau deloc deranjaţi de colaborarea cu acesta când era preşedintele Consiliului Judeţean şi derula investiţii în comunităţile locale.

Dacă aceste presupuse mutări s-ar concretiza, fie şi în parte, PNL Prahova şi-ar asigura un consistent aport suplimentar de voturi la aceste alegeri locale, cu potenţialul evident de a creşte scorul la alegerile pentru Consiliul Judeţean şi de a-i asigura formaţiunii majoritatea aici şi funcţia de preşedinte al CJ. În schimb, există şi un risc, probabil asumat, ca imaginea filialei să aibă de suferit din aducerea, cu puţin timp înainte de alegeri, a unor oameni care vor intra în partidul aflat la guvernare cu tot cu eticheta de traseişti.

 

Image
Image
Image