Miercuri pe ordinea de zi a Parlamentului: încuviințarea stării de alertă

Miercuri pe ordinea de zi a Parlamentului: încuviințarea stării de alertă

Parlamentul se reuneşte miercuri, în şedinţă comună, pentru a vota hotărârea Guvernului privind instituirea stării de alertă, au decis, potrivit AGERPRES, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Şedinţa plenului reunit va avea loc începând cu ora 15,00.

Birourile reunite au aprobat marţi scrisoarea premierului Ludovic Orban prin care transmite Hotărârea Guvernului nr. 394/18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Potrivit legii, starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, şi nu poate depăşi 30 de zile, însă, pentru motive temeinice, poate fi prelungită pentru încă 30 de zile. Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului.

Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

Imagine cu caracter ilustrativ, sursă facebook.com/pg/cameradeputatilor.

 

Image
Image
Image