POLUARE PLOIEŞTI | Deputatul Roberta Anastase, apel public către Eco Burn, Vega, Petrobrazi şi alţi agenţi economici din Ploieşti şi împrejurimi

POLUARE PLOIEŞTI | Deputatul Roberta Anastase, apel public către Eco Burn, Vega, Petrobrazi şi alţi agenţi economici din Ploieşti şi împrejurimi

După o perioadă în care, la începutul stării de urgenţă, lucrurile se îmbunătăţiseră, acum a crescut din nou numărul de sesizări privind poluarea aerului din Ploieşti şi mirosurile insuportabile, reclamă deputatul Roberta Anastase, care, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, prin intermediul unei aplicaţii pentru videoconferinţe, a transmis un apel public către mai multe societăţi din industria petrochimică sau cea a neutralizării deşeurilor care activează în Ploieşti şi împrejurimi, solicitându-le să se gândească "mai mult ca niciodată" la calitatea aerului şi sănătatea populaţiei şi să îşi publice rapoartele de automonitorizare periodică, în completarea informaţiilor din reţeaua publică de monitorizare.

Anastase a semnat o scrisoare transmisă către Petrobrazi, Rafinăria Vega, Petrotel-Lukoil, Dero Lever şi Eco Burn, explicând că acestea sunt "companiile asupra cărora au sosit cele mai multe sesizări". "În perioada care urmează, oamenii sunt încurajaţi să iasă la aer, să facă multă mişcare în aer liber şi, evident, au nevoie de aer curat. În ultima săptămână, am primit numeroase sesizări cu privire la calitatea aerului. Am decis să scriu o scrisoare agenţilor economici consideraţi de opinia publică a fi mari poluatori, atrăgându-le atenţia că, poate mai mult ca niciodată, oamenii au nevoie să respire aer curat. Le-am solicitat să publice zilnic rezultatele procedurii de automonitorizare pe care sunt obligaţi să o facă. Ar fi un exerciţiu de transparenţă şi un gest de respect faţă de ploieşteni", a declarat Roberta Anastase în timpul "videoconferinţei de presă", amintind că unele dintre aceste companii au făcut donaţii către spitale şi au fost implicate în activităţile comunităţii locale în această perioadă de pandemie şi declarând că se bazează pe o implicare similară şi pe viitor.

Trafic rutier VS poluare industrială

Parlamentarul a subliniat un lucru care putea fi observat şi din rapoartele publicate de Agenţia pentru Protecţia Mediului pe baza datelor din reţeaua publică de monitorizare, şi anume că în prima parte de stare de urgenţă poluarea aerului a avut o tendinţă de scădere, la fel şi numărul de sesizări. Acest lucru s-a suprapus cu o scădere considerabilă a traficului rutier, pe fondul restricţiilor de circulaţie. Ar fi un posibil avânt pentru cei care cred că o parte consistentă din poluarea aerului din Ploieşti ar proveni de la noxele autoturismelor. Dar nimic nu e sigur, din cel puţin trei motive: unu, a fost o perioadă când şi unii angajaţi din rafinării au fost lăsaţi acasă, semnalând că nu numai traficul rutier a scăzut, ci şi producţia tehnologică; doi, Primăria Ploieşti, condusă de subalternul pe linie politică al Robertei Anastase, n-a finalizat nici acum studiul privind calitatea aerului care să lămurească unde se situează aceste ponderi; şi trei, în ultimele zile a fost semnalată o înrăutăţire a situaţiei, care nu poate fi pusă numai pe seama unui număr în creştere de maşini pe străzi.

"Fără îndoială traficul rutier reprezintă o componentă importantă a poluării în orice comunitate urbană. Drama noastră este că în Ploieşti avem şi nişte condiţii specifice. Sunt convinsă că în această perioadă, când transportul s-a diminuat, şi poluarea s-a diminuat. În aceeaşi măsură, reclamaţiile curg zilnic privind calitatea aerului şi acele mirosuri care nu sunt specifice traficului rutier", a declarat Anastase în timpul conferinţei, răspunzând întrebării unei jurnaliste. "În prima parte a stării de urgenţă am remarcat cu toţii o îmbunătăţire a calităţii aerului. Din păcate, în ultimele zile au apărut tot mai multe sesizări", a mai afirmat parlamentarul PNL.

Vot în Parlament pentru noile restricţii

Deputatul de Prahova a explicat că a transmis acest apel în contextul în care din 15 mai România iese de sub starea de urgenţă. În acelaşi context, Anastase a discutat şi despre noile măsuri, inclusiv contravenţii şi amenzi, pentru perioadă următoare, propuse de Guvern după ce ordonanţa anterioară a fost declarată neconstituţională. Ea a precizat că proiectul intră marţi la vot în Senat şi miercuri la Camera Deputaţilor, ceea ce înseamnă că, fiind o procedură de urgenţă, ar putea fi promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial cel mai probabil vineri. Practic, pe 15 mai, timp de cel puţin câteva ore, ar putea să existe un vid legislativ, cel puţin în privinţa sancţiunilor. "Mi-e greu să anticipez reacţia Partidului Social Democrat şi a sateliţilor săi. Fiind o procedură de urgenţă, există posibilitatea ca legea să fie promulgată vineri", a afirmat Anastase.

Image
Image
Image