Prima reacție din partea Guvernului la decizia CCR

Prima reacție din partea Guvernului la decizia CCR

Curtea Constituțională a decis, joi, că Parlamentul nu poate decide asupra Hotărârii privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. De asemenea, judecătorii CCR au stabilit că izolarea, carantina și internarea nu pot fi dispuse prin ordin de ministru. Şeful Cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă, a declarat joi, la Antena 3, că așteaptă motivarea acestor decizii, pentru a face o evaluare.

„Avem două decizii ale Curții Constituționale pe care le așteptăm să fie comunicate în mod oficial și evident vom aștepta și motivarea acestor decizii pentru a putea avea toate elementele la dispoziție și a face o evaluare în întregime a acestor dispoziții. În momentul de față, potrivit informațiilor apărute în spațiul public cu privire la deciziile Curții, sunt două lucruri esențiale.

Hotărârea Parlamentului prin care se aprobă o hotărâre a Guvernului de instituire a stării de alertă sau de prelungire a stării de alertă este clar o aberație juridică tipică pentru juriștii PSD și acest lucru va fi demonstrat de Curtea Constituțională așa cum de altfel și noi am avertizat. (...)Era de așteptat o astfel de decizie. În ceea ce privește posibilitatea de restrângere a unor libertăți și drepturi în baza unui ordin de ministru și aici lucrurile erau ușor de anticipat, dar cu precizarea că ordinul de ministru la care face referire decizia Curții Constituționale este un ordin de ministru dat anterior legii 55 care instituie cadrul legal pentru astfel de dispoziții.

Cu alte cuvinte, ordinul de ministru era fundamentat în baza legii sănătății publice, practic pentru a limita o răspândire epidemiologică. Toate dispozițiile se pot fundamenta în baza noilor reglementări în vigoare și nu există nicio problemă”, a spus Ionel Dancă.

Urmează să analizăm decizia Curții Constituționale, a precizat Ionel Dancă.

Curtea Constituţională a României (CCR), a declarat, joi, ca fiind neconstituţională măsura carantinei în cazul persoanelor care vin în ţară, în contextul pandemiei de coronavirus. Judecătorii susţin că este neconstituțional dreptul Parlamentului de a aproba HG privind starea de alertă.

Măsura trebuia încuviinţată mai întâi Parlamentului, arată judecătorii CCR, având în vedere drepturile care ne-au fost restrânse.

Sursă foto stiridiaspora.ro.

 

Image
Image
Image