Proiectul privind prelungirea mandatelor aleşilor locali fost adoptat

Proiectul privind prelungirea mandatelor aleşilor locali fost adoptat

Senatul a adoptat, vineri, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă privind prelungirea mandatelor aleşilor locali. Potrivit AGERPRES, în favoarea proiectului au votat 100 de senatori și s-au înregistrat 28 de abţineri.

Proiectul de lege, iniţiat de Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis (PSD), Florin Roman (PNL) şi Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), prevede că mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020.

"Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării", prevede proiectul.

De asemenea, "Guvernul stabileşte prin hotărâre, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale şi măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale".

Proiectul mai stabileşte anumite restrângeri de termene, înjumătăţirea numărului de semnături, modalitatea de strângere a acestora şi de înregistrare.

Iniţiatorii precizează, în expunerea de motive a proiectului de act normativ, că organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale trebuie demarată într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic.

Şedinţa plenului Senatului de vineri s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală, majoritatea lucrând de la distanţă.

Potrivit sursei citate, propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Imagine cu caracter ilustrativ, stirileprotv.ro

Image
Image
Image