PSD Prahova contestă proiectul bugetului de stat şi cere fonduri pentru centurile oraşelor Câmpina, Comarnic şi Văleni

PSD Prahova contestă proiectul bugetului de stat şi cere fonduri pentru centurile oraşelor Câmpina, Comarnic şi Văleni

Parlamentarii PSD reclamă că bugetul propus pentru 2021 de coaliţia de guvernare este unul al „austerităţii şi împrumuturilor” şi anunţă că vor susţine mai multe amendamente. Pentru Prahova, amendamentele propun, printre altele, alocarea de fonduri pentru trei viitoare şosele de centură, dar şi pentru finalizarea staţiei de epurare a Ploieştiului.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, depuntatul Bogdan Toader, preşedintele PSD Prahova, senatorul Radu Oprea şi deputatul Rodica Paraschiv au criticat proiectul de buget propus de cabinetul Cîţu. Senatorul de Prahova Radu Oprea, devenit recent purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat la nivel central, s-a legat de avizul negativ dat de Consiliul Economic şi Social şi de reacţia premierului, reclamând că „de câte ori nu-i convine o opinie de atâtea ori democraţia este pusă în pericol, după domnia sa ar trebuie desfiinţat şi CES-ul". „Domnul Cîţu ar trebui să fie deschis şi să înţeleagă că mesajul transmis de sindicate şi inclusiv de organizaţiile patronale, cum sunt cele din HoReCa, este clar şi arată că bugetul cu care o să vină în Parlament este un buget greşit, care nu permite dezvoltarea României. Este un buget care se bazează pe împrumuturi, un buget al datoriei, al austerităţii, nu un buget pentru cetăţeni. Sunt peste 11 milioane de români afectaţi în mod direct, începând de la copii - dublarea alocaţiilor nu este prevăzută în buget - şi până la pensionari", a mai declarat senatorul PSD Prahova. „Dacă ne uităm la venituri, ca pondere în PIB, în 2022 şi 2023 veniturile scad. Care creştere economică, care investiţii, ce dezvoltare dacă veniturile scad? Acolo este un nonsens profund, lucru asupra căruia s-a atras atenţia inclusiv de către Consiliul Fiscal”, a mai declarat Radu Oprea în timpul conferinţei organizate vineri la sediul PSD Ploieşti.

PSD propune o variantă alternativă a bugetului de stat, a mai anunţat purtătorul de cuvânt al partidului. În viziunea social-democraţilor, aceasta ar asigura mult mai mult dezvoltarea ţării decât bugetul propus de Guvern, cu toate că exemplele date sunt, aproape toate, legate de încurajarea consumului prin creşterea cheltuielilor publice pentru pensii şi salarii.

„Noi am prezentat un buget alternativ, în care am arătat că în aceleaşi condiţii restrictive, cu un deficit de 7,26% - prognoza coaliţiei de dreapta este de 7,16% deficitul comercial - putem, având alte priorităţi, să avem un buget care să permită şi dublarea alocaţiilor şi plata salariilor conform Legii salarizării unitare şi plata pensiilor, în acelaşi timp permite şi creşterea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 30%, a bugetului pentru investiţii cu 18% sau a bugetului educaţiei cu 18%. Vom prezenta amendamente la legea bugetului de stat, astfel încât toate temele importante vor fi în amendamentele noastre, am prevăzut amendamente care să permită creşterea punctului de pensie aşa cum este prevăzut în lege, de asemenea cea referitoare la salarii şi amendamente cum ar fi de exemplu cel referitor la gratuitatea pe transport pentru studenţi. Sigur, ca fost ministru al Mediului de Afacaeri, Comerţului şi Antreprenoriatului, voi avea amendamente pentru plata integrală a Start Up Nation - în prezent sunt puţini bani în comparaţie cu necesarul pentru plata ediţiei a doua - astfel încât şi ediţia a treia să poată demara. Mai este un program important, care sprijinea exportatorii şi care astăzi este distrus, îngheţat complet, şi pentru ei am prevăzut un amendament”, a mai declarat senatorul Radu Oprea.

Amendamente pentru Prahova

Liderul PSD Prahova, Bogdan Toader, ca fost preşedinte al Consiliului Judeţean, a analizat alocarea propusă de Executiv pentru judeţ, anunţând că social-democraţii vor veni cu amendamente pentru creşterea aceszui buget. El a prezentat câteva exemple de alocări în timpul conferinţei, cu sumele exprimate în mii de lei, conform practicii folosite la întocmirea bugetelor publice: „În 2020 a fost o alocare la început de an de 284.893, apoi au existat influenţe, prin rectificări bugerare de 59.425, ajungându-se la o sumă totală cheltuită anul trecut de 344.381. Anul acesta, la început de an, se propune o sumă de 309.000. Faţă de începutul de an, este o sumă mai mare, dar faţă de nevoile reale este o sumă mai mică. Şi m-am opri la două aspecte importante. Necesarul pentru DGASPC anul trecut, la constituirea bugetului, a fost undeva la 1.300, anul acesta s-au propus 96. Trebuie să înţelegem că această sumă nu este de ajuns pentru a funcţiona. Pentru drumuri este o alocare aproape identică cu anul trecut, 16.723 au fost alocaţi anul trecut, acum 16.607. Ce este cu adevărat important este că judeţe precum Hunedoara, care primeşte 25.000, Bihor, 21.000, Alba, 21.000, judeţe mai mici, cu o infrastructură rutieră mai mică, primesc sume mai mari, ceea ce nu considerăm normal. De asemenea, pentru DGASPC, Iaşiul, care este un judeţ comparativ cu Prahova, nu cu mult mai mare, primeşte aproape dublu, primeşte 151.000 faţă de cei 96.000 pe care îi primeşte Prahova. Mă aşteptam, fiind o guvernare liberală locală şi un Guvern liberal, ca fondurile alocate din partea Guvernului să fie substanţiale, pentru că aşa ţin minte că s-a promis şi în campania electorală, că vor exista fonduri foarte multe pentru dezvoltarea judeţului Prahova şi, bineînţeles, pentru cheltuielile de funcţionare. Din păcate, acest lucru nu reiese din aceste cifre iniţiale ale bugetului. Noi am pregătit un set de amendamente pentru judeţul Prahova”, a declarat deputatul Bogdan Toader.

„Sunt amendamente se referă la problemele de infrastructură, însemnând nu numai drumuri şi poduri, ci şi reţele de canalizare, de gaze, de alimentare cu apă, ştiţi că avem nişte termene şi nişte obligaţii de extindere a acestor reţele şi în primul rând obligaţia să asigurăm servicii de aceeaşi calitate către toţi cetăţenii. Dar mai ales ne-am gândit la amendamente care sunt destinate unor mari comunităţi. Şi sunt nişte proiecte ale noastre, pe care le-am gândit la un moment dat şi care sunt în diverse stadii de maturitate. Cel mai important dintre ele este amendamentul referitor la alocarea sumei necesare pentru realizarea centurii oraşului Comarnic. Aţi văzut că la finele anului şi începutul anului acestuia, atât ministrul Transportului cât şi directorul CNAIR au spus că mai devreme de nouă ani n-o să avem autostrada, or noi nu mai putem să circulăm nouă ani pe acest DN1, care, aşa cum am mai spus, este cea mai mare parcare din România pe perioada de weekend. Această centură, pentru care s-a făcut studiul de fezabilitate, trebuie să fie realizată. În afară de acest obiectiv, propunem şi centura oraşului Văleni, pentru că, după cum ştiţi, DN1A este un drum care în multe perioade ale anului este folosit ca alternativă pentru DN1. Şi mai este un proiect, corelat cu DJ 102I, de la Valea Doftanei, cel pentru centura de la Câmpina. DJ 102I este în lucru, continuarea drumului până la Săcele este la nivel de CNI, dar pentru ca acest drum să fie funcţional el trebuie să treacă prin Câmpina, iar atunci această variantă de centură pentru Câmpina asigură utilitatea acestui drum. Dacă nu, înseamnă că mutăm zonele de aglomerare pe municipiul Câmpina. Un alt amendament foarte important - trebuie să facem pentru Ploieşti, pentru că reprezintă aproape un sfert din populaţia Prahovei, pentru că ave obligaţii referitoare la protecţia mediului, iar staţia de tratare ape uzate trebuie neapărat să fie finalizată. Nu vrem să ajungem în situaţii de infringement cum s-a ajuns în alte situaţii, pentru rampele de gunoi şi aşa mai departe. Până la urmă, este o obligaţie faţă de cetăţenii Ploieştiului, vom solicita să se acorde fonduri pentru această lucrare, pentru că Ploieştiul, din veniturile pe care le are, nu poate să suporte acest obiectiv”, a detaliat deputatul de Prahova Rodica Paraschiv, fostul şef al Direcţiei Tehnice din Consiliul Judeţean.

Conferinta de presa - PSD Prahova

Conferinta de presa - PSD Prahova

Publicată de Bogdan Toader pe Vineri, 19 februarie 2021
Image
Image
Image