Se împlinesc fix patru ani de Adrian Dobre şi de majoritate PSD-ALDE în administraţia ploieşteană

Se împlinesc fix patru ani de Adrian Dobre şi de majoritate PSD-ALDE în administraţia ploieşteană

În urmă cu patru ani, pe 23 iunie 2016, erau validate mandatele noilor aleşi locali din Ploieşti, iar primarul Adrian Dobre depunea jurământul în faţa Consiliului Local constituit în noua formulă, după alegerile care se ţinuseră cu ceva mai mult de două săptămâni înainte.

Era un moment plin de optimism, după un mandat anterior marcat de anchete DNA - cu demisia lui Iulian Bădescu şi mai multe schimbări de viceprimari - şi de întârzierea a 11 proiecte europene, care a obligat municipalitatea să se împrumute la o bancă pentru a susţine lucrările rămase de executat. De altfel, puţină lume îşi mai aminteşte că în 22 iunie, aşadar cu numai o zi înainte de constituirea oficială a noului Consiliu Local, cel vechi era convocat într-o şedinţă de îndată, în care vota o nouă prelungire a termenului de finalizare până-n toamnă, pentru şase proiecte europene care mai fuseseră prelungite o dată de la 31 decembrie 2015 la 30 iunie 2016. Cu tot optimismul, mandatul de patru ani început atunci - de fapt patru ani şi câteva luni, din cauza pandemiei - avea să fie marcat de probleme financiare şi acuze că Guvernul a tăiat din fondurile autorităţilor locale, dar mai ales de  blocaje, de contre între primarul liberal şi majoritatea de altă culoare politică şi de crize în domeniul mai multor servicii de interes public, cele mai evidente fiind la salubritate şi dezinsecţie.

În şedinţa din 23 iunie 2016 - convocată, conform legii, prin ordinul al lui Cosmin Georgescu, prefectul de Prahova de atunci, contrasemnat de subprefectul de la acea vreme, Mădălina Lupea - au fost validate mandatele consilierilor locali, aşa cum au reieşit în urma alegerilor din 5 iunie, a fost votat preşedintele de şedinţă şi au fost aleşi cei doi viceprimari ai municipiului. Au fost trei candidaţi, al treilea fiind, din partea PNL, Alexandri Nicolae, actualul director al TCE Ploieşti. Acesta a obţinut 10 voturi. Câştigătorii de atunci au fost, aşa cum probabil ştiu foarte bine oamenii care au urmărit administraţia ploieşteană în ultimii patru ani, Cristian Ganea, propus de PSD, şi George Pană, propus de ALDE. Ambii au primit câte 17 voturi, ceea ce avea să se dovedească primul semn de funcţionare pentru alianţa PSD-ALDE, alianţă care, dincolo de două sau trei contre mai degrabă neînsemnate, avea să îşi menţină o majoritate confortabilă în toţi aceşti patru ani, în multe rânduri şi cu sprijinul celor doi consilieri locali de la PMP.

Tot în şedinţa din 23 iunie, primarul Adrian Dobre a depus jurământul în faţa Consiliului Local proaspăt constituit, după ce fusese ales, cu un pic mai mult de 21.800 de voturi, la alegerile locale desfăşurate într-un singur tur. Şi tot în 23 iunie avea să fie ales preşedinte de şedinţă consilierul PSD George Botez, care avea să stabilească un record în cei patru ani care au urmat, în care, în ciuda reclamaţiilor că nu se respectă algoritmul mandatelor, nimeni altcineva n-a mai fost votat în această calitate decât punctual, în situaţiile în care social-democratul lipsea.

Aşadar, astăzi se împlinesc patru ani de la constituirea actualului for legislativ local şi depunerea jurământului de către actualii consilier şi de către primarul Adrian Dobre. Practic, dacă nu ar fi fost prelungit din cauza pandemiei de coronavirus până cel puţin la finalul lui septembrie, tot astăzi ar fi trebuit să se şi încheie mandatul 2016-2020, unul care, aşa cum noteam într-un pamflet recent, la fel ca foarte multe alte proiecte ale administraţiei ploieştene, ajunge să înregistreze întârzieri la finalizare.

Image
Image
Image