Sondaj INSCOP. Mircea Geoană apare ca favorit la alegerile prezidențiale, dacă va candida ca independent

mircea geoană favorit prezidentiale
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Peste 60% dintre cei care au participat la sondaj au spus că ar participa sigur la scrutinul pentru alegerea președintelui României, iar mulți se gândesc că ar fi o idee bună să voteze pentru o femeie sau pentru un candidat independent. La acest moment, Mircea Geoană pare a fi favoritul electoratului, dacă actualul secretar adjunct al NATO ar candida independent.

Sondajul INSCOP a fost realizat la solicitarea News.ro și a relevat că, pe o scală de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot şi 10 ”sigur da”, voi merge la vot, 14% dintre români au ales 1, 1,4% dintre români au ales 2, 1,4% au ales 3, 1% au ales 4, 6,3% au ales 5, 1,3% au ales 6, 2,9% au ales 7, 6,2% indică 8, 3.1% -  9 şi 61,4% - 10. Nu ştiu sau nu răspund a fost alegerea a 1,2% dintre cei chestionați.

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (84.7% din total eşantion), 27,7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 21,8% pentru Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL) şi 18,9% pentru George Simion (AUR). Pentru Elena Lasconi (USR) ar opta 12,1% dintre alegători, iar pentru Diana Şoşoacă (SOS România) 10,5%. Dacian Cioloş (REPER) ar fi ales de 4,3% dinte votanţi, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 3,1%. 1,6% au spus că ar vota alt candidat.

Raportat la cei care au exprimat o preferinţă pentru un candidat din listă (nu au fost luaţi în considerare nehotărâţii şi non-răspunsurile) şi acordă nota 10 la întrebarea privind prezenţa la vot (54.3% din total eşantion), 27,2% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 24,2% pentru Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL) şi 18,6% pentru George Simion (AUR). Pentru Elena Lasconi (USR) ar opta 9,9% dintre alegători, iar pentru Diana Şoşoacă (SOS România) 8,9%. Dacian Cioloş (REPER) ar fi ales de 5,3% dinte votanţi, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 3,4%. 2,5% spun că ar vota alt candidat.

Rezultatele complete ale sondajului au fost publicate de News.ro.

Întrebaţi ce părere au despre posibilitatea ca o femeie să devină preşedintele României, 79% dintre români apreciază că este o idee bună si ar vota în acest sens. De asemenea, 65% dintre români cred  că este o idee bună ca o personalitate independentă politic să devină preşedintele României.

”Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research cu foarte puţin timp înainte de o serie de evenimente politice, precum decizia PNL de nu candida pe liste comune cu PSD sau conflictul USR-Elena Lasconi, care au implicaţii asupra competiţiei pentru alegerile prezidenţiale. Cu toate acestea, rezultatele la întrebarea privind intenţia de vot pentru alegerile prezidenţiale rămân relevante chiar şi în formula în care a fost aplicată. Spre deosebire de sondajul precedent, în care am testat candidaturi separate ale PSD şi PNL la alegerile prezidenţiale, în sondajul de luna acesata am efectuat două modificări: am testat un candidat comun PSD-PNL în persoana premierului Marcel Ciolacu, respectiv am testat-o pe Elena Lasconi drept candidat USR în locul lui Cătălin Drulă. Datele arată că într-un asemenea scenariu, pe primele două locuri se situează Mircea Geoană (independent) şi Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL). În lipsa unui candidat propriu, doar o treime dintre votanţii PNL ar opta pentru candidatul comun provenit din PSD. De asemenea, Elena Lasconi ar obţine un scor mult mai mare decât Cătălin Drulă, însă ar atrage doar o treime din voturile alegătorilor USR. Mircea Geoană se clasează pe primul loc colectând foarte multe voturi din categorii diverse: votanţii PSD, votanţii PNL, votanţii USR, votanţii nehotărâţi şi cei care nu se prezintă la alegerile parlamentare, dar ar participa la cele prezidenţiale”, a explicat directorul INSCOP Research Remus Ştefureac.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie - 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

 

Image