Trei zile fără restricții în România după ridicarea stării de urgență

Trei zile fără restricții în România după ridicarea stării de urgență

Pe 15 mai expiră starea de urgență însă nu există în prezent un act legislativ care să mențină restricțiile pentru români specifice epidemiei de coronavirus până la intrarea în vigoare a legii privind starea de alertă. Trecerea de la starea de urgență la starea de alertă se face printr-un nou proiect de lege care de această dată trebuie aprobat în Parlament la propunerea Guvernului.
Potrivit HotNews, acest proiect de lege nu poate fi adoptat în timp util pentru că Guvernul a trimis târziu propunerea Parlamentului.

Guvernul a trimis Parlamentului proiectul de lege privind stare de alertă luni, 11 mai. Conducerea Parlamentului a anunțat că proiectul intra în dezbatere în regim de urgență și va fi adoptat până joi.

Potrivit articolul 78 din Constituţie, după adoptarea proiectului de lege în cele două camere ale Parlamentului este nevoie de un termen de două zile pentru a lăsa timp de contestare la Curtea Constituţională.
După aceste două zile, după ce preşedintele promulgă, e nevoie de alte trei zile pentru a intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Astfel, dacă legea este adoptată joi de Parlament, ea va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, pe 18 mai.

Surse politice au declarant pentru HotNews că pentru a menține restricțiile pentru români până intră în vigoare legea strării de alertă, Guvernul ia în calcul emiterea unui nou act: fie o ordonanță de urgență, fie o hotărâre simplă.

Senatul a adoptat marți proiectul de lege al Guvernului privind starea de alertă după ce l-a modificat substanțial. Acesta urmează să intre miercuri în dezbaterea Camerei Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

Conducerea Parlamentului a anunțat că proiectul stării de alertă va fi adoptat până joi și de către deputați.

 Sursă foto facebook.com/pg/guv.ro.

Image
Image
Image