fbpx

VIDEO ­čÄŽ Consilierul Alexandru ┼×tefan, de la Prahova ├«n Ac┼úiune, despre haosul de la CET Brazi: "Consiliul Jude┼úean era obligat s─â investeasc─â pentru ├«nlocuirea CAF 2"

VIDEO ­čÄŽ Consilierul Alexandru ┼×tefan, de la Prahova ├«n Ac┼úiune, despre haosul de la CET Brazi: "Consiliul Jude┼úean era obligat s─â investeasc─â pentru ├«nlocuirea CAF 2"

Consilierul Alexandru ┼×tefan de la Prahova ├«n Ac┼úiune a sus┼úinut joi o conferin┼ú─â pe tema crizei apei calde ┼či a situa┼úiei din CET Brazi (Foto: Alex C─âlinoiu - Telegrama)

Image
Image

Consilierul ploie┼čtean Alexandru ┼×tefan, de la Partidul Prahova ├«n Ac┼úiune, contest─â propunerea ca municipalitatea s─â preia CET Brazi ┼či s─â-┼či ├«nfiin┼úeze propriul operator, argument├ónd c─â exist─â un studiu de oportunitate aprobat ├«nc─â din 2021 de Consiliul Local ┼či Consiliul Jude┼úean care arat─â c─â deja celebrul cazan 2 al centralei termice din Brazi, cel care a fost ├«nchis ├«n august pentru repara┼úii, mai putea func┼úiona, prin derogare, doar p├ón─â la finalul acestui an, ┼či trebuia ├«nlocuit de proprietarul CET, care, p├ón─â una-alta, e Consiliul Jude┼úean.

Studiul, despre care "Telegrama" a scris pe larg ├«n mai 2021, ar─âta c─â administra┼úia jude┼úean─â trebuia s─â fac─â investi┼úii at├ót pentru ├«nlocuirea cazanului 2, c├ót ┼či pentru schimbarea arz─âtoarelor de la cazanul 4. Studiul - aten┼úie! - este asumat, prin vot, at├ót de CJ Prahova, c├ót ┼či de Consiliul Local.

├Äntr-o conferin┼ú─â de pres─â sus┼úinut─â joi diminea┼ú─â la sediul Prahova ├«n Ac┼úiune, consilierul local Alexandru ┼×tefan a mai precizat c─â propunerea de mutare a CET Brazi de la CJ la Prim─âria Ploie┼čti a fost dezb─âtut─â de consilierii municipali ┼či de reprezentan┼úii conducerii Consiliului Jude┼úean f─âr─â prezen┼úa primarului Andrei Volosevici. "Nu putem avea o solu┼úie ├«n care unul dintre principalii deciden┼úi, cel care trebuie s-o implementeze, nu este de acord sau nu a fost parte la discu┼úie. Eu am participat la discu┼úia la care s-a ajuns la aceast─â propunere, de a face o firm─â, f─âr─â cea mai mic─â urm─â de predictibilitate, nu ┼čtim care este pasul doi. Bun, facem o firm─â, mergem la Registrul Comer┼úului, dar, mai departe, ce face acea firm─â? Organigrama, predic┼úiile financiaree, anvelopa salarial─â, nu ┼čtim absolut nimic. Iar la acea discu┼úie nu a participat primarul Ploie┼čtiului, nici nu ┼čtiu dac─â a fost invitat", a comentat consilierul Alexandru ┼×tefan. Acesta a explicat c─â nu va vota pentru aprobarea proiectului de hot─âr├óre, dec├ót ├«n m─âsura ├«n care prime┼čte explica┼úii l─âmuritoare privind evolu┼úia prognozat─â pentru noul operator de termoficare.

Mai departe, consilierul municipal a discutat despre situa┼úia din CET Brazi, amintind c─â exist─â un studiu de oportunitate aprobat de ambele consilii ├«nc─â din prim─âvara lui 2021, c├ónd contractul cu Veolia Energie intra ├«n ultimul an. "Este clar, din punctul meu de vedere, c─â at├ót Consiliul Local, singur, c├ót ┼či Consiliul Jude┼úean, singur, nu vor putea s─â asigure ap─â cald─â pentru Ploie┼čti. Asta este realitatea fiscal─â. Bugetul local al municipiului Ploie┼čti, f─âr─â ajutor de la nivel central sau jude┼úean, nu poate s─â asigure necesarul financiar pentru ap─â cald─â ┼či termie.┬áAcest plan avea un set de m─âsuri, cu termene clare, unele dintre ele nefiind respectate.┬áADI Termo nu ┼či-a f─âcut datoria cum trebuie, pentru c─â ├«n ADI Termo s-au promovat oameni pe criterii politice ┼či nu profesionale. ┼×i la contract avem o problem─â. Nu sunt primul care spune acest lucru, dar ├«l confirm, c├ónd cineva are dreptate ├«mi place s─â-i dau dreptate. Articolul 12, ┬źUtilizarea bunurilor concesionate┬╗, este diferit fa┼ú─â de ce am aprobat ├«n Consiliul Local. Exist─â o nou─â clauz─â, introdus─â f─âr─â s─â fie trecut─â prin Consiliul Local ┼či, din informa┼úiile mele, f─âr─â s─â fie trecut─â ┼či prin Consiliul Jude┼úean, care spune c─â se accept─â efectuarea pl─â┼úilor ├«n avans de cel pu┼úin 50% din facturarea gazelor naturale. Acest avans nu a existat ├«n contractul aprobat de Consiliului Local", a mai afirmat joi consilierul local.

Consiliul Judeţean trebuia să facă investiţii în CET Brazi

"Pentru mine, important ├«n acest moment este ca ploie┼čtenii s─â aib─â c─âldur─â la iarn─â. Pentru c─â - ┼či v─âd c─â se face acela┼či lucru care s-a f─âcut ┼či la organizarea licita┼úiei - prin m─âsuri pripite, din fric─â de reac┼úia electoral─â, din fric─â fa┼ú─â de liderii de partid, oamenii se gr─âbesc. ┼×i mi-e tare team─â c─â f─âr─â un plan foarte bine pus la punct s-ar putea s─â avem probleme cu distribuirea agentului termic. Bun, s─â zicem c─â ne facem firma noastr─â ┼či prelu─âm CET-ul. La CET Brazi, dup─â cum ┼čti┼úi, principalul furnizor de agent termic este un cazan, se nume┼čte CAF 2, este cel mai mare, are o putere caloric─â┬áundeva la 100 MW sau gigacalorii, pe care se pare c─â administra┼úia se bazeaz─â. Acesta a fost de altfel ┼či m─ârul discordiei ├«ntre operator ┼či Consiliul Jude┼úean, ├«ntre operator ┼či Consiliul Local, reprezentan┼úii firmei spun c─â au vrut s─â-l modernizeze, s─â fac─â┬árepara┼úii pentru c─â era inoperabil, Consiliul Jude┼úean spune c─â este operabil. Dar avem acest studiu de oportunitate, aprobat ┼či ├«nsu┼čit ├«n 2021, ┼či avem aici ce trebuia s─â fac─â fiecare ┼či citez: ┬źinstalarea a dou─â cazane de ap─â fierbinte, CAF-uri, cu sarcin─â de 50 gigacalorii fiecare┬╗. De ce? ┬źAceste cazane vor ├«nlocui CAF-ul existent, care poate func┼úiona, ├«n regim derogatoriu, p├ón─â la finele anului 2022. Datorit─â regimului derogatoriu, conform prevederilor legale, acest cazan nu mai poate fi modernizat, pentru conformarea cu prevederile Directivei europene 75 pe 2010 ┼či respectiv 3278 pe 2013, fiind necesar─â ├«nlocuirea┬╗. Nu modernizarea, este expres ├«nlocuire, directiv─â european─â! Apoi, acest studiu ne d─â ┼či solu┼úia: ┬źFinan┼úarea se va asigura din bugetul Consiliului Jude┼úean┬╗. Este votat de consilierii jude┼úeni ┼či consilierii locali. S-a discutat ┼či de cazanul num─ârul 5: ┬ź├Änlocuirea instala┼úiei de ardere aferente cazanului nr. 5, grupul energetic CA 5 plus TA5, turbina, pentru asigurarea ├«ncadr─ârii ├«n valorile-limit─â admise pentru concentra┼úiile de noxe, aceast─â lucrare reprezint─â implementarea m─âsurii primare de conformare la cerin┼úele de mediu. Finan┼úarea se face din bugetul Consiliului Jude┼úean┬╗. Aprobat ┼či ├«nsu┼čit", a mai transmis, joi, consilierul local de la Partidul Prahova ├«n Ac┼úiune.

Alexandru ┼×tefan propune ├«nchirierea pe perioad─â determinat─â, undeva la doi ani, a unor cazane mobile, care s─â asigure ap─â cald─â ┼či c─âldur─â ├«n Ploie┼čti p├ón─â la efectuarea lucr─ârilor necesare ├«n CET Brazi. "Nu ┼čtiu dac─â este cea mai eficient─â, dar vin cu o propunere real─â, nu c─â mergem la Registrul Comer┼úului ┼či ├«nfiin┼ú─âm o firm─â. Nu firma va face ap─â cald─â, nu documentele vor face ap─â cald─â, ci echipamentele tehnice. Eu propun ├«nchirierea ┼či montarea a patru cazane de ap─â fierbinte, mobile", a ad─âugat acesta.

Urm─âre┼čte pagina de Facebook┬áÔÇ×TelegramaÔÇŁ pentru ┼čtiri ┼či analize de ultim─â or─â!

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.