VIDEO | Pachet de măsuri legislative propus pentru un Ploieşti "verde"

VIDEO | Pachet de măsuri legislative propus pentru un Ploieşti "verde"
Pachetul dezbătut luni propune cinci proiecte de hotărâre de Consiliu Local pentru un Ploieşti "verde" (Foto: captură video)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Deputatul Mihai Poliţeanu şi consilierii locali Magdalena Trofin şi Mihai Tonsciuc au anunţat un pachet de cinci proiecte legislative pe care le vor propune în Consiliul Local pentru un Ploieşti "verde", care includ obligaţii pentru autorităţi şi dezvoltatorii imobiliari de a planta arbori, posibilitatea ca ploieştenii să contribuie la dezvoltarea spaţiilor verzi şi stimulente fiscale pentru cei care îşi instalează sisteme de producere a energiei din surse nepoluante.

Cei trei politicieni ploieşteni, alături de câţiva colaboratori, au prezentat public, luni, un pachet de cinci proiecte de hotărâre pe care urmează să le propună în Consiliul Local şi care urmăresc reducerea poluării şi creşterea gradului de conform şi a suprafeţei de spaţiu verde din municipiu. Primul dintre aceste proiecte propune crearea unui cadru legislativ clar prin care persoanele fizice sau juridice să poată „adopta” şi îngriji spaţii verzi, prin semnarea unui protocol de colaborare cu Primăria.

Cel de-al doilea proiect propus, de dezvoltare imobiliară verde, prevede introducerea unei prevederi prin care dezvoltatorii imobiliari să fie obligaţi să planteze cel puţin un arbore pentru fiecare apartament realizat, pe terenuri proprii sau puse la dispoziţie de autorităţi, altfel riscând amenzi, iar firmele care construiesc hale industriale să fie obligate să realizeze perdele forestiere în jurul acestor facilităţi de producţie. Proiectul ar urma să creeze şi cadrul juridic prin care cuplurile proaspăt căsătorite să poată planta câte un copac pe domeniul public, sub îndrumarea autorităţilor, acelaşi lucru fiind posibil şi la naşterea unui copil.

Proiecte de hotărâre propuse pentru un Ploieşti "verde"

O altă iniţiativă din aceeaşi categorie presupune înverzirea unor terenuri publice din zone intens circulate, începând cu scuarurile dintre benzile de circulaţie de pe Bulevardul Republicii, ori străzile Găgeni, Mărăşeşti sau Gheorghe Doja. În acest caz, obligaţia ar cădea în sarcina administraţiei locale. La fel se întâmplă şi la al patrulea proiect prezentat luni, pentru parcări verzi, prin care se instituie obligativitatea plantării de arbori în toate parcările din patrimoniul Primăriei, indiferent că există deja sau vor fi amenajate în viitor, la o rată de până la un arbore la două locuri pentru maşini.

„Nu inventăm apa caldă, nu batem câmpii, trebuie să vadă ploieştenii că oraşul se poate dezvolta conform unei viziuni unitare moderne, nu după cum se trezesc dimineaţa domnii Dumitrescu, Volosevici sau doamna Anastase sau după interesele comerciale ale unor firme de partid. Parcările sunt o soluţie parţială, e adevărat, dar simplă şi inteligentă, pentru că ajută ploieştenii să respire un aer curat, multiplică spaţiile verzi din oraş, cresc calitatea vieţii şi înfrumuseţează peisagistic Ploieştiul. Vrem un oraş european, vrem un oraş modern, în care copiii noştri să crească sănătos? Acestea sunt tipurile de soluţii de care oraşul are nevoie, nu de betoane şi asfalt”, a declarat deputatul independent Mihai Poliţeanu.

Ultima iniţiativă locală pentru un Ploieşti "verde" prezentată luni propun stimularea producţiei de energie verde, prin acordarea unei scutiri pe o perioadă de zece ani de la plata impozitului pe clădiri rezidenţiale pentru proprietarii care au instalat, pe cheltială proprie, panouri fotovoltaice.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image