VIDEO | Preşedintele USR Prahova şi-a deşertat gunoiul în faţa sediului Rosal: "Este un exemplu extrem, dar e un protest civic"

VIDEO | Preşedintele USR Prahova şi-a deşertat gunoiul în faţa sediului Rosal: "Este un exemplu extrem, dar e un protest civic"
Previous Next

Preşedintele USR Prahova, Mihai Poliţeanu, a făcut luni ceea ce fac vreo 10% dintre ploieşteni, poate şi mai bine, aruncând gunoaie pe domeniul public, într-o formă de „protest civic” îndreptat împotriva operatorului de salubritate. Alături de cei doi colegi candidaţi care l-au ajutat să deşerte tomberoanele, politicianul a părut stânjenit, cumva cu o stângăcie adolescentină, ca atunci când fumezi pentru prima dată o ţigară pe ascuns, atunci când vrei să-i arăţi unei tipe ce dur eşti tu dar nu eşti sigur dacă-i plac tipii duri sau atunci când duci gunoiul şi îţi dai seama că te-ai murdărit şi n-ai nici şerveţele nici gel dezinfectat la îndemână. Oricum, mustraţi de conştiinţă şi vegheaţi de jandarmi, protestatarii au avut grijă să-şi strângă gunoiul la finalul conferinţei.

În timpul discursului, candidatul USR-PLUS la Consiliul Local a reclamat că Ploieştiul este un oraş plin de gunoaie, dând vina pe operatorul de salubritate şi pe reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene, care, indiferent de culoarea politică, i-au permis firmei să continue activitatea. El a venit şi cu o poveste personală, reclamând că, după ce s-a mutat într-o casă din zona centrală, s-a chinuit câteva luni ca să dea de cei de la Rosal şi să primească, procedural, un container pentru aruncarea deşeurilor rezultate din demolări şi redecorări. El spune şi că un angajat al firmei de salubritate i-ar fi cerut mită ca să vină cu maşina de gunoi, iar apoi a reclamat că, deşi are contract cu operatorul de salubritate, a fost somat de Primăria Ploieşti, unde figura fără.

 

Mustrat de câţiva jurnalişti pentru gestul său, Mihai Poliţeanu a declarat că "este un exemplu extrem, dar e un protest civic", îndemnând şi alţi ploieşteni să-şi aducă gunoaiele în faţa sediului firmei de salubritate, care, pentru corecta informare a cititorilor, se află lângă "noul" palat de justiţie din Ploieşti. "Oamenii trebuie să protesteze, din păcate Ploieştiul este mort din punct de vedere civic, oamenii nu mai au niciun fel de speranţă. Uitaţi-vă la Bucureşti, la Cluj, la Timişoara, la Iaşi şi aşa mai departe ce societate civilă vibrantă! Şi cu gesturi d-astea, care par extreme, dar aşa se corectează abuzurile, indolenţa, corupţia administraţiei locale, nu dacă stăm", a declarat preşedintele USR Prahova.

Cu toată agitaţia, n-a durat deloc mult şi în zonă a ajuns o patrulă mixtă de ordine publică. Cei doi jandarmi şi poliţistul au aşteptat ca politicienii să-şi încheie discursurile, apoi i-au legitimat, explicând că urmează să aplice sancţiuni contravenţionale şi că amenda pentru gestul lor se încadrează între 500 şi 1.000 de lei.

Între timp, din sediu a ieşit şi un angajat Rosal, cu mai multe hârtii în mână, susţinând că datele colectate de pe sistemul GPS montat pe maşinile de gunoi arată că acestea au intrat pe strada Praga, indicată de politician, în zilele despre care acesta discutase. În replică, Mihai Poliţeanu susţine că are înregistrări video care confirmă că gunoiul nu i-a fost ridicat la timp. Dar probabil vă întrebaţi cum a rămas treaba cu jandarmii şi poliţiştii, nu? Ei, după ce au luat datele, s-au retras preţ de minute bune lângă maşina de patrulare, au terminat de scris procesele-verbale pe care păreau să le fi început din timpul conferinţei şi apoi i-au chemat pe cei trei autori să ia act şi să semneze, anunţându-i că au decis să le aplice avertismente.

Probabil a contat, în apărarea celor trei membri USR, faptul că au explicat că e vorba de un protest civic, nu au fost recalcitranţi şi au strâns singuri gunoiul pe care îl răspândiseră. Per total, parcă i-a lipsit puţin curaj ca să fie un protest civic cu adevărat curajos. Pe de altă parte, rămâne un gest care cu siguranţă iese din tipare. Rămâne de văzut dacă într-adevăr a fost unul civic sau doar unul de imagine şi, cel mai important, dacă va avea vreun ecou şi va genera vreo îmbunătăţire a situaţiei.

Image
Image
Image
Image
Image