Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, fost deputat de Prahova şi finanţator al echipei de baschet CSU Asesoft, ar putea rămâne fără titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti. Un deputat şi un consilier local propun retragerea acestei distincţii, argumentând că Ghiţă, inculpat de-a lungul timpului în mai multe dosare de corupţie şi plecat de şase ani în Serbia, nu face deloc cinste imaginii oraşului.
Deputatul Mihai Poliţeanu şi consilierul local Mihai Tonsciuc au susţinut miercuri o conferinţă de presă în care au prezentat trei iniţiative legislative locale menite să asigure transparenţă şi integritate la nivelul administraţiei ploieştene. Prima dintre acestea vizează retragerea titlului de cetăţean de onoare deţinut de Sebastian Ghiţă.
"Pe această listă avem într-adevăr nişte oameni extraordinari şi vreau să vă dau doar câtea exemple: Ion Luca Caragiale, Toma Socolescu, Nichita Stănescu, Vasile Paraschiv. Dar pe lângă aceşti oameni extraordinari se află şi un nume cu care noi ne ruşinăm: Sebastian Aurelian Ghiţă. Acest cetăţean de onoare a fugit din ţară ilegal, fiind sub control judiciar şi având interdicţie de părăsire a ţării. A ajuns într-o ţară iliberală, ţară în afara NATO, în afara Uniunii Europene, ţară cu un regim pro-rus, Serbia. Suntem într-o situaţie penibilă. Cetăţenii de onoare fac parte dintr-un organism de consultare a administraţiei locale, numit «Sfatul înţelepţilor». Cum să avem noi la aceeaşi masă genii în cultură, în educaţie, oameni care fac performanţă şi un inculpat care a plecat în Serbia. De ce este important acest proiect? Fiindcă acest individ e, din păcate, exponentul clasei politice ploieştene şi naţionale, foarte asemănător cu alţi oameni cu notorietate, ca Oprescu şi Udrea, care au făcut politică strict pentru îmbogăţirea personală. Din păcate, oamenii simt că trăiesc o zi a cârtiţei, un film pe care l-au mai văzut, în care combinatorii transpartinici dictează agenda ţării. Oamenii ca Ghiţă au scârbit oamenii de politică şi de politicieni şi fac unii români să se îndoiască de funcţionarea democraţiei. Vrem să dăm un semnal de alarmă că nu poţi să furi ca-n codru, să calci pe oameni, să fugi din ţară şi tot să fii ţinut pe un piedestal", a argumentat consilierul local Mihai Tonsciuc.
Celelalte două iniţiative prezentate de Poliţeanu şi Tonsciuc vizează publicarea documentelor Primăriei Ploieşti în format deschis, ceea ce ar ajuta accesul facil la deciziile administraţiei locale, respectiv transparentizarea tuturor achiziţiilor din bani publici.
Cum a ajuns Sebastian Ghiţă cetăţean de onoare în Ploieşti
Sebastian Ghiţă a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti în 2005, după ce echipa finanţată de acesta câştigase FIBA Europe Cup, practic echivalentul Conference League pentru cei care sunt mai familiarizaţi cu fotbalul decât cu baschetul. Proiectul, iniţiat de primarul de la acea vreme, Emil Calotă, şi de doi consilieri locali PSD, a fost unul controversat. Nimeni n-a contestat performanţa sportivă, însă mai mulţi consilieri au reclamat că Sebastian Ghiţă n-ar întruni toate criteriile pentru acest titlu, argumentând că un cetăţean de onoare ar trebui "să fie dincolo de orice fel de suspiciuni şi probleme", cu aluzie la contractele din bani publici derulate de firmele controlate de acesta. În replică, susţinătorii proiectului au argumentat că omul de afaceri a creat, prin peformanţele echipei de baschet conduse, o emulaţie pentru acest sport şi chiar "un fenomen social".
N-avem de unde să ştim câţi ar fi intuit, în 2005, că la câţiva ani distanţă echipa ar fi ajuns să fie desfiinţată, iar Sebastian Ghiţă cercetat în mai multe dosare de corupţie. În această lună s-au împlinit şase ani de când acesta a fugit din ţară, fiind ulterior găsit în Serbia.
La scurt timp de la fuga lui Ghiţă din ţară, în contextul dosarelor penale care existau pe numele său, între timp împuţinate, Adrian Dobre, primarul Ploieştiului din mandatul 2016-2020, a dat o declaraţie în care a anunţat că ia în calcul să propună un proiect de retragere a titlului de cetăţean de onoare, însă ideea nu s-a mai materializat.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!