Candidaţii USR-PLUS la Primăria Ploieşti şi Consiliul Local au organizat joi o conferinţă de presă de prezentare a lor şi a proiectelor pe care le propun în această campanie electorală, care includ, printre altele, rezilierea contractului de salubritate, reducerea poluării, reconfigurarea infrastructurii rutiere, cu tot cu introducerea unor sensuri unice, refacerea spaţiilor verzi şi încurajarea artei stradale. "Ploieştiul are nevoie să redevină un oraş viu", a declarat candidatul la Primărie al alianţei, arhitectul Răzvan Enescu, vorbind despre problemele municipiului şi priorităţile sale.
Conferinţa de prezentare a avut loc în aer liber, în parcul de la Sala Sporturilor, reprezentanţii USR-PLUS explicând că, dincolo de regulile de distanţare, au ales acest loc pentru a puncta problemele legate de mediu şi de ponderea redusă a spaţiilor verzi. "Ploieştiul este un oraş industrial extrem de poluat, care are nevoie de asemenea spaţii verzi. Din păcate, nici ele nu sunt ce ar trebui să fie, sunt murdare, sunt insuficiente. Ar trebui să oferim cetăţenilor o alternativă la industria poluantă sau cel puţin să limităm efectele sale asupra populaţiei", a explicat Răzvan Enescu. "Până acum oraşul doar a fost întreţinut. Pentru dezvoltare şi pentru reducerea decalajului faţă de localităţile din vestul ţării, nu mai vorbesc de oraşele din vestul Europeni, avem nevoie de viziune şi de o strategie de viitor. Principiile noastre ţin de o administraţie locală suplă şi eficientă, infrastructură şi un mediu prietenos", a adăugat candidatul USR-PLUS.
"Foştii primari nu sunt soluţia la problemele Ploieştiului, ei sunt cauza"
Vorbind despre încrederea alegătorilor în clasa politică, Enescu i-a criticat pe foştii primari Calotă şi Volosevici, candidaţi la aceste alegeri, incluzându-l şi pe viceprimarul Ganea, care pentru câteva luni, după demisia lui Iulian Bădescu, a fost primar interimar. "În ultimele două luni am discutat cu foarte mulţi ploieşteni. Am observat că oamenii au probleme foarte diverse. Pe primul loc în viziunea ploieştenilor este problema poluării, nu este o surpriză pentru nimeni. Pe locul doi este problema curăţeniei, pe locul trei ar fi problema sistemului de sănătate şi lista poate continua cu foarte multe probleme, generale sau punctuale. Eu, personal, am mai sesizat o problemă recurentă, care apare în toate discuţiile cu cetăţenii, oamenii nu mai au încredere în clasa politică. Ploieştenii, în momentul de faţă, nu mai au încredere în niciun proiect prezentat în faţa lor. Clasa politică a dezamăgit. Avem, să zic aşa, o clasă politică-curcuneu, prin Ploieşti au trecut tot felul de partide, nu putem să aruncăm vina pe unul singur, însă un lucru este cert, ploieştenii s-au săturat de oamenii vechi din politică. Noi, USR-PLUS, suntem nevoiţi să candidăm împotriva a trei foşti primari. Ei se prezintă ca soluţia pentru problemele din Ploieşti, însă e evident că ceea ce au avut de spus au spus până acum şi ei nu sunt soluţia, sunt cauza pentru problemele din Ploieşti. Noi propunem o echipă tânără, cu viziune. Sunt lângă mine oameni cu o pregătire serioasă, care nu au datorii politice şi care au răzbit în viaţă datorită cinstei şi profesionalismului", a mai declarat candidatul USR-PLUS, reluând o temă de discuţie mai veche, despre transformarea Ploieştiului într-un "oraş-dormitor" în care oferta de activităţi recreaţionale e săracă.
Întrebat cum va colabora cu Andrei Volosevici, după criticile de acum, în eventualitatea în care acesta va deveni din nou primar, Enescu a declarat că, indiferent de partid, consilierii USR-PLUS vor avea o abordare bazată pe proiecte: "Nu suntem într-o căsnicie, nu trebuie să susţinem pe cineva cu bune şi cu rele, vom colabora pentru susţinerea proiecteor care sunt benefice".
La rândul său, preşedintele USR Prahova, Mihai Poliţeanu, primul pe lista de candidaţi pentru Consiliul Local Ploieşti, a vorbit despre echipa tânără propusă de alianţă şi despre o parte dintre proiectele pregătite. Pe lângă rezilierea contractului de salubritate, promisă şi în trecut, Poliţeanu a discutat şi despre reconfigurarea infrastructurii rutiere, prin introducerea unor sensuri unice şi crearea unor alternative pe ruta vest-est, încheind cu propunerea de a închide complet circulaţia rutieră pe Bulevardul Independenţei şi de a-l transforma într-un spaţiu pietonal, cu locuri de joacă şi cafenele.
"În Consiliul Local, prioritatea mea va fi curăţenia oraşului de mizerie, curăţenia oraşului de poluare, curăţenia oraşului de corupţie. Ploieştiul a devenit un oraş în care vechii politicieni fură sau cheltuiesc aiurea banii publici. Este nevoie de o verificare independentă a tuturor contractelor de achiziiţii publice pe care Primăria Ploieşti le-a făcut în ultimii patru ani sau chiar mai mult. Ploieştiul a devenit un oraş în care stăpână este maşina, iar eu o să mă lupt în Consiliul Local ca unul din proiectele mele de suflet să devină realitate, închiderea permanentă a traficului auto pe Bulevardul Castanilor, reconfigurarea întregului spaţiu şi transformarea acestuia într-o zonă verde, cu terase, cu baruri, cu restaurante", a declarat Mihai Poliţeanu.
Rând pe rând, au luat cuvântul, în ordinea de pe lista de candidaţi pentru Consiliul Local Ploieşti, Magdalena Trofin, Mihai Tonsciuc şi Ioana Dinescu.