fbpx

23 septembrie - Ziua internaţională a limbajului semnelor

Image
Image

Începând cu anul 2018, la 23 septembrie este marcată Ziua internaţională a limbajului semnelor, cunoscut şi sub denumirea de "limbaj mimico-gestual". Iniţiativa aparţine Federaţiei Mondiale a Surzilor (FMS), ce cuprinde 135 de asociaţii naţionale. Potrivit Agerpres, propunerea a fost adoptată în unanimitate de către Adunarea ONU, la 19 decembrie 2017, conform http://www.un.org, citată de Agerpres.

Data marcării Zilei internaţionale a limbajului semnelor a fost aleasă pentru a aniversa înfiinţarea FMS, la 23 septembrie 1951.
Rostul acestei zile este de a sublinia atât importanţa practică şi culturală a limbajelor mimico-gestuale, cât şi de a atrage atenţia asupra necesităţilor persoanelor cu deficienţe auditive, în special nevoia de integrare socială, profesională şi culturală.

Conform Convenţiei drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, adoptată de ONU la 13 decembrie 2006, limbajele bazate pe semne au statut egal celor vorbite, căci sunt la fel de bogate, din punct de vedere gramatical, sintactic, lexical şi structural. În plus, statele semnatare se obligă să faciliteze învăţarea lor şi să promoveze identitatea lingvistică a comunităţii surzilor, surdo-muţilor şi hipoacuzicilor.

La 29 februarie 2019, deputatul Adriana Săftoiu a vorbit despre necesitatea, în România, a unei legi prin care limbajul semnelor să fie recunoscut ca limbă oficială a persoanelor hipoacuzice. "(...) În momentul în care acest limbaj oficial va fi recunoscut prin lege, va declanşa o suită de măsuri, de exemplu: să introducem limbajul semnelor, studiul limbajului semnelor în universităţi; în instituţii, instituţiile de stat să pună la dispoziţia persoanelor surde interpreţi, aşa cum se întâmplă peste tot unde lucrul este recunoscut şi pot să vă spun că sunt 48 de ţări care recunosc limbajul semnelor prin lege şi patru ţări din Europa care recunosc limbajul semnelor ca limbă oficială prin constituţie", a subliniat Adriana Săftoiu. Totodată, deputatul a amintit că de la 1 ianuarie 2019, a intrat în vigoare şi legea prin care toate televiziunile sunt obligate să subtitreze în limba română filmele şi documentarele româneşti, pentru a fi accesibile persoanelor hipoacuzice.

Potrivit playtech.ro în România există 23.000 de adulți și 2.000 de copii care suferă de deficiențe de auz. Prima aplicație din România care cu ajutorul căreia se poate învăța limbajul mimico-gestual este gratuită, se găsește în Google Play și App Store.
Aplicația - dlmg.ro - a fost dezvoltată în urma unui parteneriat între Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG) și Fundația Orange și este destinată atât persoanelor care suferă de deficiențe de auz, cât și celor care vor să învețe o altfel de comunicare.

Credit foto playtech.ro.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.