fbpx

25 de ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern marţi seară, în posibil ultima şedinţă a cabinetului Orban

25 de ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern marţi seară, în posibil ultima şedinţă a cabinetului Orban

Image
Image

Guvernul a ţinut marţi o şedinţă-maraton, întinsă pe aproape nouă ore, până târziu în noapte şi în timpul căreia a adoptat nu mai puţin de 25 de ordonanţe de urgenţă. Şedinţa, ultima înainte de votul pe moţiunea de cenzură, a adus şi o serie de măsuri controversate, iar rivalii de la PSD reclamă că liberalii au decis, "noaptea ca hoţii", privatizarea sistemului de sănătate.

Cel puţin trei dintre ordonanţele adoptate marţi au fost propuse de Ministerul Educaţiei şi, în urma lor, profesorii iau salarii mărite din această lună, dar și din septembrie, liceele vor deconta naveta elevilor, iar programul „Masă caldă se extinde la 65.000 de elevi, informează Digi24. Și Ministerul de Interne a anunțat adoptarea unei ordonanțe privind stocurile de urgență medicală, precum noul coronavirus din China. În cele 16 aeroporturi internaționale din țară vom avea scannere termice pentru pasageri. De asemenea, a fost reglementat transportul cu trotinete electrice pe străzi. Conducătorii trotinetelor trebuie să aibă cel puțin 14 ani, să poarte căști de protecție, iar viteza nu poate fi mai mare de 25 km/oră.

A fost adoptată și OUG privind alegerile parlamentare, care prevede că alegătorii pot vota în orice localitate, pe liste suplimentare. În plus, Executivul a adoptat o OUG prin care serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate se pot derula și la spitale private, fără ca pacienților să le fie ceruți bani în plus, mai notează Digi24De asemenea, programul Prima Casă continuă și în 2020, se pastrează condițiile și bugetul anunțat - 2 miliarde de lei.

Rivalii politici nu au ratat ocazia pentru a-i critica pe reprezentanţii Executivului, amintind de celebrul slogan "noaptea ca hoţii" şi reclamând că aceştia au adoptat, în şedinţa maraton de marţi, o serie de măsuri controversate. Senatorul de Prahova Radu Oprea, fost ministru în cabinetul Dăncilă, reclamă "privatizarea sănătăţii" şi spune că măsurile adoptate ieri seară în acest domeniu vor avea un "impact dezvastator". "Noaptea ca hoții! Au fost aprobate 25 de OUG și 31 de HG, care mai de care mai nocive pentru țară. Asta își propune Guvernul toxic al lui Orban pentru această noapte. PNL-iștii știu că măine (n.r. astăzi) va trece moțiunea de cenzură și atunci dau ultimele tunuri. Din păcate, printre ordonanțe se află și cea referitoare la privatizarea sănătății. Impactul va fi devastator pentru bolnavii care nu au o situație materială bună. Fondurile pentru sistemul de sănătate public vor fi din ce in ce mai puține, ele vor merge la spitalele private care obligatoriu fac profit. Pe lângă acest lucru de o gravitate extremă, faptul că legiferează turismul electoral pare o glumă. Dar faptul că își bat joc de democrație este la fel de abominabil", a comentat senatorul PSD Radu Oprea.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.