A doua pauză într-o săptămână, pe șantierul Autostrăzii Moldovei. CNAIR: "Muncitorii antreprenorului sunt în săptămâna liberă"

La mai puțin de o săptămână de când PSD a anunțat, cu surle și trâmbițe, că încep lucrările la Autostrada Moldovei, antreprenorul a informat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere că ia o pauză. A doua, după cea din weekend, sesizată de cetățenii după ce utilajele au dispărut, peste noapte, de pe șantier.

Citiți și:  Utilajele de pe șantierul "Autostrada Moldovei" au dispărut în 48 de ore de la începerea lucrărilor

"Antreprenorul Spedition UMB a informat CNAIR că începând de joi, 21.03.2019, lucrările pe șantierul Variantei Ocolitoare a Municipiului Bacău se vor opri până marți, 26.03.2019, motivul fiind faptul că muncitorii antreprenorului sunt în săptămâna liberă. De marți, 26.03.2019, lucrările vor fi reluate la capacitate maximă, în două schimburi, începând cu ora 07:00.

Precizăm că în cele trei săptămâni dintr-o lună în care se lucrează în câte două schimburi, programul de lucru este luni – sâmbătă, inclusiv.

Pe perioada încetării activității în șantier utilajele vor fi garate în puncte special amenajate pentru a fi păzite.

Reamintim că lucrările au început în data de 8 martie, cu trei luni mai devreme decât prevedea contractul. Acest lucru a fost posibil ca urmare a faptului că Spedition UMB a accelerat faza de proiectare și a predat proiectul tehnic în trei luni, deși contractul semnat cu CNAIR la sfârșitul anului trecut prevedea 6 luni pentru această fază", a anunțat CNAIR.

După informațiile apărute în spațiul public cu privire la golirea șantierului, UMB Spedition a anunțat întâi că nu a făcut eforturi deosebite pentru a pregăti vizita de vineri a ministrului Transportului, care a marcat deschiderea oficială a șantierului.

Luni, CNAIR a publicat noi precizări: "Deoarece în spațiul public sunt vehiculate în continuare informații false privind lipsa mobilizării pe șantierul Variantei Ocolitoare Bacău, ne vedem nevoiți să precizăm din nou că Spedition UMB are pe acest țantier peste 100 de utilaje, încă din data de 8 martie 2019, când au început lucrările.

Precizăm că Spedition UMB a accelerat procesul de proiectare și a finalizat proiectul tehnic după doar 3 luni de la semnarea contractului, ceea ce a permis începerea lucrărilor în șantier mai devreme decât era prevazut în contractul semnat cu CNAIR la sfârșitul anului trecut.

Până la ora actuală, după doar două săptămâni, progresul fizic al lucrărilor a depășit 10 procente.

Spedition UMB are o îndelungată experiență în domeniu și a demonstrat de nenumărate ori seriozitatea și capacitatea constructorilor români de a executa lucrări de cea mai bună calitate.

Precizăm că la momentul vizitei în șantier a ministrului transporturilor, Răzvan Cuc, (în data de 15 martie 2019) muncitorii și utilajele  constructorului se aflau la lucru. Printre acestea se numără și foreze pentru coloane, care necesită un timp mai îndelungat de montare și de demontare.

În plus, reprezentanții Regionalei Iași a CNAIR , care au monitorizat șantierul și după încheierea vizitei au raportat că atât utilajele cât și muncitorii au continuat activitatea la punctele de lucru până sâmbătă seara.

De altfel Compania Spedition UMB a transmis duminică, la solicitarea CNAIR, un punct de vedere în care precizează că are suficiente utilaje și muncitori în șantier, încă de la începerea lucrărilor și nu a făcut eforturi suplimentare pentru a pregăti vizita ministrului transporturilor Răzvan Cuc.

În punctul de vedere transmis Spedition UMB atrage însă atenția că potrivit programului de lucru, activitatea în șantier se desfășoară de luni până sâmbătă, la toate punctele de lucru stabilite, iar utilajele sunt garate seara în puncte special amenajate pentru a fi păzite pe timpul nopții".

Sursa foto: CNAIR

 

 

Image
Image
Image