fbpx

Adrian Chesnoiu pleacă din funcția de ministru al Agriculturii și cere deputaților să voteze pentru retragerea imunității sale, după declanșarea unei anchete DNA

Adrian Chesnoiu pleacă din funcția de ministru al Agriculturii și cere deputaților să voteze pentru retragerea imunității sale, după declanșarea unei anchete DNA

Image
Image

DNA a transmis procurorului general referatul în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Adrian Chesnoiu. Anchetatorii îl suspectează de fapte de corupție, în legătură cu un concurs derulat în perioada februarie - aprilie.

 

Chesnoiu este vizat de o anchetă privind fapte de de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, respectiv  instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).

DNA: Un candidat care ar fi fost susținut de ministru a picat concursul știind subiectele

Potrivit comunicatului transmis de procurori, există suspiciunea că, „în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene. Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați «agreați» dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective. De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”.

Adrian Chesnoiu renunță la funcții și le cere deputaților să-i retragă imunitatea

Chesnoiu a reacționat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, la comunicatul procurorilor DNA. Acesta neagă că ar fi comis fapte de corupție. “NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă!  În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii:   

Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune!

Mă retrag din funcția de ministru - nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale.

De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!”, a scris Adrian Chesnoiu.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.