fbpx

Agenţii acuză procurorul în cazul crimei de la Caracal. Poliţiştii au vrut să intervină fără mandat, dar procurorul nu a permis decât la ora 6.00

Chestorul Ioan Buda, şeful demis al Poliţiei Române, a declarat, vineri seara, la Caracal, că poliţiştii ar fi putut lua alte măsuri, însă au preferat să intervină conform mandatului în casa suspectului Gheorghe Dincă.
„Nu puteau interveni poliţiştii mai devreme de ora 6, pentru că procurorul nu a permis intervenţia Poliţiei decât la ora 6”, a spus Buda, potrivit MEDIAFAX.
Întrebat dacă ordinul procurorului putea fi încălcat, Buda a răspuns afirmativ.
Acesta a porecizat că i-a spus inspectorului şef care se ocupa de caz să intervină fără mandat, însă procurorul nu a fost de acord.
„I-am spus inspectorului şef chestiunea aceasta în prezenţa tuturor (să intervină fără mandat – n.r.). Procurorul nu a fost de acord cu această intervenţie”, a afirmat chestorul.
Potrivit acestuia, în ambele cazuri ale fetelor dispărute din Caracal, Alexandra şi Mihaela, „poliţiştii au făcut tot ceea ce puteau face din momentul în care părinţii au sesizat Poliţia”.

Potrivit articolului 150 din Codul de Procedură Penală, percheziţiile pot să aibă loc fără mandat în următoarele condiţii:
„(14) În mod excepţional, percheziţia poate începe fără înmânarea copiei mandatului de percheziţie, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau a obiectelor, precum şi fără informarea prealabilă privind posibilitatea solicitării prezenţei unui avocat ori a unei persoane de încredere, în următoarele cazuri:
a) când este evident faptul că se fac pregătiri pentru acoperirea urmelor sau distrugerea probelor ori a elementelor ce prezintă importanţă pentru cauză;
b) dacă există suspiciunea că în spaţiul în care urmează a se efectua percheziţia se află o persoană a cărei viaţă sau integritate fizică este pusă în pericol;
c) dacă există suspiciunea că persoana căutată s-ar putea sustrage procedurii", se arată în textul de lege.

Sursă foto MEDIAFAX.

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.