fbpx

Alertă de fraudă emisă de CERT-RO, după apariția unui site care promite furnizarea subiectelor la Bac pentru 100 de lei

Alertă de fraudă emisă de CERT-RO, după apariția unui site care promite furnizarea subiectelor la Bac pentru 100 de lei
Image
Image

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a emis o alertă prin care avertizează cu privire la apariția unui site care promite furnizarea subiectelor pentru Bacalaureat, contra sumei de 100 de lei.

"La începutul lunii aprilie, echipa CERT-RO publica o alertă referitoare la folosirea platformelor care permit crearea unui site web gratuit în răspândirea unor atacuri de tip phishing. Atunci, platforma Weebly era abuzată de către atacatori pentru a găzdui astfel de campanii online frauduloase. Recent, un serviciu similar (Yola.com) este folosit în lansarea unei campanii de tip scam ce vizează tinerii utilizatori din România, care urmează să participe la examenul de Bacalaureat. Mai precis, pe un subdomeniu yolasite.com (https://bacalaureat2020.yolasite.com) atacatorii au creat o pagină unde promit furnizarea subiectelor de la Bacalaureat, contra unei sume de bani (100 ron). Textul este într-o limbă română inexactă, fără diacritice și cu greșeli gramaticale: «Buna ziua , mai jos aveti formularul pentru materia la alegere, va rog sa-l completati cu atentie iar dupa achizitie verificati email-ul la un minut».  Pentru efectuarea tranzacției, atacatorii pun la dispoziție două formulare dedicare celor interesați, prin intermediul cărora colectează o serie de date personale și financiare: nume, profil, materia pentru care potențiala victimă dorește subiectele, codul tranzacției de pe Paysafecard sau altă metodă de plată, precum și adresa de e-mail", explică specialiștii CERT-RO.

Aceștia au fost notificați de echipa edupedu.ro. "Atacatorii se folosesc de serviciul Paysafecard, pentru că oferă anonimitate tranzacției și  furnizează coduri pin, în funcție de sumele pre-plătite. Totodată, atacatorii au introdus link-ul către această campanie frauduloasă pe pagina de Wikipedia denumită «Bacalaureatul românesc», pentru a avea mai multă vizibilitate și, desigur, mai mulți «clienți». După completarea datelor necesare, atacatorii răspund de pe o adresă Google de e-mail (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.), folosindu-se astfel de reputația site-ului educațional https://www.edupedu.ro, cerând dovada plății și specificarea materiei de care ar fi interesată victima", au mai precizat aceștia.

Furnizarea subiectelor pentru Bacalaureat este imposibilă, având în vedere că, la fiecare sesiune, sunt pregătite mai multe variante, din care una singură este extrasă, chiar în dimineața examenului, împreună cu o alta de rezervă.

Echipa CERT-RO recomandă tinerilor și părinților să nu dea crezare unor astfel de oferte apărute în mediul on-line, întrucât "totul este o încercare clară de fraudare a utilizatorilor."

 

Sursa foto: cert.ro

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.