fbpx

ALERTĂ NAȚIONALĂ! Val de atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice din spitale. Cum sunt afectați pacienții

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a lansat o alertă după ce a constatat, la nivel național, o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice tip ransomware în special împotriva instituțiilor din domeniul sănătății.

"CERT-RO a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere.

CERT-RO atrage atenția, atât utilizatorilor cât și personalului care se ocupa de serviciile IT, asupra următoarelor măsuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicații malițioase:

nu deschideți fișierele primite prin e-mail decât în situația în care cunoașteți expeditorul iar în cazul unei suspiciuni adresați-vă personalului de specialitate

evitați accesarea ”ofertelor ” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiți (email, whatsapp, messenger, facebook etc.)

asigurați-vă că aveți un backup al fișierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la rețea

asigurați-vă că dispozitivele pe care le utilizați atunci când navigați online sunt updatate și au instalate soluții de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.)

apelați numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente

accesați ghidurile puse la dispozție pe site-ul CERT-RO", se arată în comunicatul lansat de specialiștii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Sorina Pintea a precizat că pacienții sunt afectați de acest atac. „În primul rând, documentele din spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic care, dacă este blocat, îngreunează activitatea de internare, de eliberare a rețetelor. Pierderea datelor ar fi o problemă majoră, de neconceput”, a spus joi dimineață ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru Digi 24.

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.