fbpx

Alexandru Rafila: Mai important decât să purtăm mască este să nu ne înghesuim

Alexandru Rafila: Mai important decât să purtăm mască este să nu ne înghesuim
Image
Image

E posibil să purtăm mască toată vara când ieșim afară? Profesorul Alexandrul Rafila crede că e posibil să fie o astfel de recomandare, dar crede că mai important ar fi să nu ne mai înghesuim, să păstrăm distanțarea socială și să încercăm să generalizăm „exercițiul” pe care îl desfășurăm în această perioadă.

„Eu așa încerc să-l caracterizez, că este un exercițiu, în aceste două luni, iar ulterior trebuie să devină un comportament pentru majoritatea concetățenilor. Și atunci, probabil că o să trecem cu bine vara”, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie, vineri seara, la Digi24.

Profesorul Rafila spune că oamenilor trebuie să li se explice că măsurile se vor relaxa, dacă ei reușesc să le respecte o perioadă, astfel încât nivelul îmbolnăvirilor să intre pe un trend descendent.

Profesorul Rafila crede că nu asistăm neapărat la o relaxare a oamenilor în fața pandemiei, ci a intervenit acomodarea lor cu situația, s-au obișnuit și nu mai sesizează pericolul. „Și în mod automat, încercăm să revenim la comportamente care înainte erau uzuale. Mi-e greu să spun că cineva este de vină sau că este inconștient, e pur și simplu un exercițiu pe care unii nu mai pot să-l continue și atunci trebuie să-i convingem”, a arătat profesorul.

Comunicarea este foarte importantă, subliniază Alexandru Rafila. „Cred că avem încă multe de făcut și putem să explicăm oamenilor, pe înțelesul tuturor. Adică o ordonanță militară stabilește niște măsuri. E foarte bine că este așa, dar câteodată, e bine să le și explici: care sunt consecințele nerespectării, care sunt alternativele pe care să le poată folosi oamenii, pentru că vin o mulțime de întrebări și dacă nu are cine să le răspundă, oamenii încearcă să-și găsescă singuri o cale care să le răspundă unor necesități. Apropo de comunicare, nu trebuie să panicăm oamenii, este foarte important, însă trebuie să le explicăm care este semnificația acestor măsuri, de ce este bine să le respectăm, cât timp trebuie să le respectăm, să le explicăm că măsurile se vor relaxa dacă ei reușesc să le respecte o perioadă, care să ne ducă la un nivel al îmbolnăvirilor care să intre pe un trend descendent”, a arătat prof. dr. Alexandru Rafila.

 

Sursă foto Digi24.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.