fbpx

ANMCS a suspendat acreditarea Spitalului Floreasca, după cazul pacientei care a luat foc în sala de operație

Image
Image

Decizie majoră cu privire la Spitalul Clinic de Urgență București, ca urmare a cazului petrecut acum o săptămână, când o pacientă a luat foc pe masa de operație. Femeia a murit duminică seară.

Citiți și:  Familia femeii care a murit după ce a fost arsă pe masa de operație spune că a aflat din presă despre gravitatea incidentului

"Având în vedere constatarea de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a apariției la nivelul Spitalului Clinic de Urgentă București a unui eveniment advers grav asociat asistenței medicale neraportat de către unitatea sanitară în termenul prevăzut la art. 8 alin. (2) din Metodologia de monitorizare a unităților sanitare acreditate aprobată prin Ordinul Președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate nr. 639/2016, dar și referatul Unității de Evaluare și Acreditare a Spitalelor, din 30.12.2019, vă comunicăm că ANMCS a emis ordinul de suspendare a acreditării Spitalului Clinic de Urgență București. Suspendarea acreditării unității sanitare se dispune pană la remedierea de către aceasta a deficiențelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de 6 luni de la data intrării în vigoare a ordinului de suspendare. În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la primirea ordinului, unitatea sanitară elaborează și transmite A.N.M.C.S. spre avizare planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării. Acest plan trebuie să conțină, pentru fiecare măsură, responsabilul desemnat de unitatea sanitară și termenul de îndeplinire a măsurii. Pe parcursul perioadei de suspendare, unitatea sanitară raportează săptămânal către A.N.M.C.S. măsurile adoptate pentru remedierea neconformităților. Încetarea suspendării acreditării unității sanitare se constată prin ordin al Președintelui A.N.M.C.S. după verificarea remedierii neconformităților cuprinse în planul de măsuri. Remedierea deficiențelor care au dus la suspendarea acreditării reprezintă condiția obligatorie în vederea inițierii vizitei de evaluare a Spitalului Clinic de Urgentă București în cadrul ciclului II de acreditare. Menționăm că  Ministrul Sănătății a fost informat despre decizia de suspendare a acreditării Spitalului Clinic de Urgentă București", a anunțat Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate.

Citiți și: Pacienta arsă pe masa de operație, la Spitalul Floreasca, a murit duminică seară

Sursa citată menționează că Spitalul Clinic de Urgență București a fost acreditat în ciclul I, prin Ordinul Președintelui ANMCS nr. 515/ 12.08.2016, cu un punctaj total de 70,20% și nu a raportat niciun eveniment advers și niciun alt indicator de monitorizare ​din data de 01.01.2018 și pană în prezent. Evenimentul mediatizat în prezent a fost raportat pe data de 29.12.2019, la 7 zile de la producerea acestuia, potrivit ANMCS, în condițiile în care, mai arată reprezentanții Autorității, "conform Metodologiei de monitorizare a unităților sanitare acreditate, aprobată prin Ordinul Președintelui ANMCS nr. 639/2016, acestea sunt obligate să raporteze la ANMCS o serie de date referitoare la evoluția implementării măsurilor de asigurare și îmbunătățire a calității serviciilor de sănătate și a siguranței pacientului. Astfel, art. 8 referitor la Monitorizarea evenimentelor adverse/ santinelă/ «near-miss» precizează că raportarea evenimentelor adverse asociate asistenței medicale «este obligatoriu a fi făcută de către unitățile sanitare în maximum 24 ore de la apariția lor și trebuie urmată, în maximum 30 zile de la raportare, de un raport de analiză a cauzelor care au dus la apariția evenimentului și a măsurilor identificate pentru prevenirea repetării»”.

Ministerul Sănătății a dat asigurări că măsura luată împotriva Spitalului Floreasca este una administrativă, care nu afectează funcționarea unității sanitare și nici derularea constactului cu CNAS. "Această autoritate coordonează Registrul Național al Evenimentelor Adverse Asociate Asistenței Medicale (RN-EAAAM). Măsura a fost activată ca urmare a necomunicării către ANMCS, în termenul legal de 24 de ore a evenimentului nefericit din 22 decembrie 2019, în care o pacientă a ars pe masa de operație. Procedura suspendării acreditării este activată în premieră, această posibilitate fiind introdusă în decembrie 2019, conform Regulamentului de Organizare și Funcționare al ANMCS. Conform acestui regulament, spitalul are obligația ca în 5 zile de la suspendare, managerul unității să prezente un plan de măsuri pentru remedierea elementelor ce au dus la apariția evenimentului advers. În termen de 30 de zile, va urma o vizită de lucru cu experți ANMCS pentru a verifica stadiul implementării planului de măsuri și dacă rezultatele sunt pozitive, președintele autorității poate emite ordin de ridicare a suspendării acreditării. Spitalul Floreasca va funcționa normal și va asigura asistența medicală de urgență în această perioadă a Sărbătorilor de Iarnă și după. Ministerul Sănătății salută echipele de profesioniști din sălile de operații și personalul medical din spital pe care-l asigură de tot suportul necesar", au precizat oficialii MS.

”Nu am pus niciodată la îndoială calitatea medicilor din Spitalul Floreasca. Sunt niște profesioniști. Acel incident din sala de operație nu reprezintă un stigmat pe frontispiciu unității spitacilești. Cauzele acestuia trebuie analizate cu atenție, pentru a se lua măsurile corecte, ca pe viitor astfel de situații să nu se mai întâmple. Spitalul Floreasca rămâne aceiași unitate de elită, unde cei mai buni specialiști asigură urgențele în capitală, 24 de ore din 24, iar pacienții trebuie să știe ca aici sunt în siguranță”, a declarat secretarul de stat, conf.dr. Horațiu Moldovan.

La Spitalul Clinic de Urgență București a continuat, luni, ancheta privind tragicul incident din 22 decembrie. „Este un caz grav, un eveniment regretabil care nu ar trebui să se întâmple într-un spital. Ancheta noastră administrativă, conform competențelor, va fi finalizată săptămâna viitoare și va fi prezentată, transparent, atât primului ministru, organelor competente, dar și publicului. Dar știu că în spitalul Floreasca există un corp medical de elită, personal medical profesionist care asigură un act medical de calitate”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Acesta a mai spus că, în urma anchetei, vor fi luate măsurile ce se impun în acest caz, și a subliniat că siguranța pacientului trebuie să reprezinte o prioritate în fiecare unitate sanitară.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.