fbpx

Anunț de ultimă oră al premierului cu privire la construirea autostrăzii Comarnic - Brașov. Finanțarea din bani europeni este EXCLUSĂ

Image
Image

Premierul Ludovic Orban a anunțat, aseară, că realizarea tronsonului de autostradă Comarnic - Brașov este o prioritate pentru Cabinetul său, iar Executivul va decide, luna aceasta, cum va fi finanțat obiectivul. Potrivit prim-ministrului, acesta nu poate fi construit din fonduri europene.

"Realizarea tronsonului Comarnic-Brașov reprezintă o prioritate pentru noi. Urmează să luăm o decizie într-un timp foarte scurt. Facem autostrada cu bani de la buget. Nu poate fi finanțată cu fonduri europene, asta este problema. Când s-a derulat licitația în timpul guvernului Ponta s-a încercat introducerea autostrăzii în Coridorul IV Paneuropean. Nu se poate, aia o decide Uniunea Europeană. Traseele coridoarelor europene nu se decid de statul român. (...) Prima variantă ar fi să o facem în regim Parteneriat Public Privat, dar doar în parteneriat cu o instituție financiară internațională, indiferent care este ea... Aproape se ajunsese la un acord cu Banca Mondială și ei ar fi trebuit să asigure managementul lucrărilor. A venit Dăncilă și a zis că nu, o facem prin Comisia de Prognoză. Au anunțat înainte de europarlamentare că au adjudecat către o firmă turco-chineză derularea acestui proiect, după care a venit Dăncilă după europarlamentare și a zis că nu o mai adjudecă acest consorțiu, ci că va fi trecută ca infrastructură critică, strategică... Deci ori o facem cu un partener instituție financiară, ori ne angajăm și o facem pe buget. Cât durează? Trei ani. Cât costă? 900 de milioane... Te angajezi să ai o finanțare de la bugetul de stat pe perioada în care se realizează", a declarat Ludovic Orban, la Digi 24.

Aceleași variante erau în discuție și în luna noiembrie, însă Guvernul nu a reușit să ia o decizie până la acest moment.

Citiți și: AUTOSTRADA COMARNIC-BRAŞOV | Orban anunţă că Guvernul va decide în termen de o lună cum va fi finanţată autostrada

O decizie ar urma să fie luată încursul lunii ianuarie.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.