fbpx

Aproape 6.000 de ordine de protecție emise în 2019. Numărul s-a dublat, comparativ cu anul precedent

Image
Image

Modificarea legislației, care le permite acum și polițiștilor să emită ordin de protecție provizoriu, adus la o creștere semnificativă a numărului de cazuri în care s-a luat o astfel de măsură.

Mihai Venea, comisar-șef din cadrul Direcției de Ordine Publică IGPR, a dezvăluit, într-un interviu exclusiv pentru DC News, că "din 28 decembrie 2018 și până la 1 octombrie 2019 au fost emise 5.885 de ordine de protecție provizorie, la nivel național. Față de 2018, când ordinele de protecție erau emise doar de instanță, se înregistrează o creștere de 110% în primele nouă luni. În 2018 au fost emise de către magistrați 2.178 de ordine de protecție. Din ordinele de protecție provizorii, 2.555 au fost prelungite de către instanța de judecată".

De la finalul lui 2018, poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima poate fi pusă sub protecție imediat și nu mai este expusă riscului până la emiterea unui astfel de document de către judecător.

Citiți și:

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.