Arafat: "Lupta cu COVID-19, din păcate, am pierdut-o". Anunțul secretarului de stat, despre momentul în care incidența cazurilor va trece de 3/1.000 de locuitori

Arafat: "Lupta cu COVID-19, din păcate, am pierdut-o". Anunțul secretarului de stat, despre momentul în care incidența cazurilor va trece de 3/1.000 de locuitori

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, la Digi 24, că lupta cu virusul Covid-19 este pierdută, anunțând că este posibilă o reorganizare a spitalelor. De altfel, zilele trecute, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că toate unitățile medicale trebuie să se pregătească și să aloce locuri, inclusiv la Terapie Intensivă, pentru a primi pacienți infectați cu coronavirus.

”Lupta cu COVID-19, din păcate am pierdut-o. Mai ales că este presiune şi asupra sistemului medical din mai multe puncte de vedere, nu numai asupra capacităţii, ci şi asupra oamenilor care lucrează în sistem. Vom ajunge la un moment în care pacienţii nu vor mai putea fi transferaţi către spitale desemnate Covid, ci vor rămâne în spitalele în care sunt şi vor fi trataţi în spitalele respective unde trebuie create circuite la nivelul Terapiei Intensive, la nivelul altor secţii care să permită tratarea altor pacienţi. Şi la acest moment avem pacienţi care se tratează în spitalele care nu sunt desemnate Covid pentru că nu reuşim să transferăm imediat, ci transferăm peste câteva ore sau a doua zi. Dar la un moment va trebui să ne pregătim clar şi sistemul trebuie pregătit şi s-au dat indicaţii de către Ministerul Sănătăţii către întreg sistemul sanitar că la un moment dat vom începe să ţinem bolnavii şi în secţiile non-Covid şi posibil vom ajunge şi la bază, din nou, la reducerea capacităţii pentru cazurile elective. De fapt ce am pregătit la începutul pandemiei şi din fericire nu s-a întâmplat atunci şi a devenit un  subiect de critică şi de batjocură deciziile noastre de atunci, acum ne confruntăm cu el şi este clar că unele decizii, posibil să le luăm, să revenim la ce am luat atunci în martie, dar adaptat la situaţia de acum. cele mai importante măsuri au fost pe sistemul sanitar şi mă refer la asta”, a declarat Arafat, la Digi 24.

Coordonatorul DSU a mai adăugat că, după cum evoluează lucrurile, Capitala va trece de pragul de 3 cazuri active la mia de locuitori. "Aşa cum evoluează lucrurile, să ajungem la indicele de 3, în Capitală, este foarte clar. Se vor aplica toate regulile care au fost prevăzute în Hotărârea de Guvern. restaurantele închise, nu mai sunt activităţi la teatre, nu mai sunt activităţi la cinematografe. Bineînţeles, masca devine obligatorie în toate spaţiile publice, deci nu mai există diferenţiere între spaţiul aglomerat şi spaţiul neaglomerat, în toate spaţiile masca este obligatorie. Astea sunt regulile care sunt de bază, în această situaţie. Când trecem de pragul de 3 la mie şi sperăm ca populaţia să înţeleagă şi să respecte pentru că sistemele sanitare au limitele lor, nu doar în România”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Referitor la trecerea școlilor în Scenariul 3, în cazul atingerii acestui prag critic, Arafat a spus că "este posibil ca la 3 la mie să se ia acest lucru în considerare. Nu pot acum să vă dau răspunsul sută la sută cum va fi, dar este posibil să fie unul dintre scenariile care se iau în considerare. Acest lucru rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătății, cu Ministerul Educației și să se ia măsurile în conformitate cu protocoalele care erau stabilite”.

UPDATE - În cursul zilei de sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică a revenit cu precizări în care Raed Arafat explică declarația cu privire la lupta pierdută în fața Covid. Acesta s-ar fi referit, de fapt, la decesul șefei Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Fetești. "Noi continuăm să creștem capacitatea la limita care ne permite și resursa umană, bineînțeles. La București acuma lucrăm pe încă niște paturi de terapie intensivă care vor fi conexate la Spitalul Marius Nasta, sper să înceapă să funcționeze cel târziu la începutul săptămânii viitoare, punând acolo al 5-lea tir mobil de terapie intensivă. Continuăm să detașăm oameni acolo unde este nevoie. Din păcate, mai avem colegi care se îmbolnăvesc dintre cei care îngrijesc pacienții și vreau să transmit public condoleanțele colegilor de la Fetești și întreg sistemul de urgență și a colegilor medici în general pentru decesul șefei unității de primiri - urgență de la Fetești care din păcate după o lună de luptă cu COVID-19, din păcate am pierdut-o. Și asta arată cât de serioasă este această luptă și cât de mare este presiunea și asupra sistemului medical din mai multe puncte de vedere, nu numai asupra capacității, dar și asupra oamenilor care lucrează în sistem", a transmis dr. Raed Arafat.

Dr. Mioara Neagu, șefa UPU Fetești, a murit, la numai 48 de ani, după ce s-a infectat cu Covid. Aceasta nu suferea de comorbidități.

 

Image
Image
Image