fbpx

Asociaţia Profesională a Ciobanilor solicită autorităţilor o derogare de o săptămână pentru sacrificarea mieilor în ferme

Asociaţia Profesională a Ciobanilor solicită autorităţilor o derogare de o săptămână pentru sacrificarea mieilor în ferme
Image
Image

Asociaţia Profesională a Ciobanilor (ARC), care are peste 3.000 de membri, solicită autorităţilor o derogare de o săptămână pentru sacrificarea mieilor în ferme, dar cu respectarea regulilor generale de igienă şi a condiţiilor de protecţie care se impun din cauza infecţiei cu noul coronavirus.

"Asociaţia pe care o conduc a cerut autorităţilor să tăiem mieii în fermă în acest an. Informaţiile transmise de ANSVSA pe 25 martie spun că fermierii, ciobanii, trebuie să ia autorizare de la Direcţiile sanitare-veterinare pentru acest lucru, dar în prezent ei nu au timp să mai facă acest lucru. Ce facem acum, îi punem pe toţi fermierii pe drumuri ca să meargă să ceară autorizare de la DSVSA? Consider că ar trebui să se dea liber în săptămâna pascală, aşa cum a fost în toţi anii, începând de luni, după Florii, şi până în sâmbăta Paştelui, să fie liber să se sacrifice în ferme. Oamenii pot să vină să cumpere direct din fermă, civilizat, nu ne aglomerăm, cumpără şi pleacă. Dacă ajungem în pieţe consider că se va aglomera şi mai mult în această perioadă. De aceea, susţin că ar fi cel mai bine să se dea acea derogare, să tăiem în ferme, cu respectarea condiţiilor care ni se impun, să avem apă curentă, spaţiu amenajat etc. Acum cred că nu ar trebui să avem nici condiţii prea stricte pentru că mielul nu e porc", a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor (APC), Dan Petrescu.

El a precizat că sunt fermieri în asociaţie care vând mieii şi online, iar unii chiar pot să-i transporte acasă la cumpărători în condiţii optime.

Dan Petrescu a subliniat că în această perioadă la export se livrează în jur de 4 milioane de miei, în timp ce pe piaţa internă se sacrifică circa două milioane şi ceva de capete. "Poate acum cu boala asta românul o să vadă că e mai bună decât orice şi va începe să consume carne de oaie. Este singurul animal, oaia, la care avem surplus de carne în ţară", a subliniat fermierul.

În ceea ce priveşte preţul cărnii de miel în această perioadă a Sărbătorilor Pascale, Petrescu a menţionat că pentru ciobani este mai bun decât în 2019, când "preţul a fost un dezastru".
Acesta consideră că în astfel de situaţii, când preţul scade prea mult şi există stocuri şi nu sunt livrări, statul ar trebui să intervină cu o subvenţie, oferind în acest sens modelul Ungariei.

În contextul Sărbătorilor Pascale şi al evoluţiei situaţiei generate de COVID-19, ANSVSA a transmis pe 25 martie instrucţiuni la DSVSA judeţene, prin care s-a acordat posibilitatea crescătorilor de ovine, care se află la distanţe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar sau de un centru de sacrificare amenajat temporar de către primării/prefecturi, de a sacrifica mieii în fermă/exploataţie în anumite condiţii.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească ciobanii vizează ca la nivelul fermei/exploataţiei să fie asigurate facilităţi, astfel încât să fie respectate regulile generale şi speciale de igienă, bunăstarea animalelor şi eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, iar procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranţa cărnii şi a organelor; controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial; verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării; efectuarea examenului post-mortem al cărnii şi organelor de către un medic veterinar oficial; verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman; verificarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a cărnii de miel; respectarea distanţei minime sociale stabilită de de CNSSU.

În ceea ce priveşte carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în fermă/exploataţie în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, precizăm că aceasta nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.

Sursă foto agroinfo.ro.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.