fbpx

Atenție la emailurile, potențial malițioase, aparent transmise de către Poliția Română

Atenție la emailurile, potențial malițioase, aparent transmise de către Poliția Română
Image
Image

CERT-RO și Poliția Română semnalează apariția unor emailuri potențial malițioase, pe care utilizatorii le primesc de la adrese  neoficiale și în care aceștia ar fi notificați despre faptul că au devenit subiectul unei anchete.

Potrivit CERT-RO, textul mesajului specifică faptul că destinatarul ar trebui să se prezinte la un sediu al Poliției din București, la o anumită dată și oră, eventual împreună cu avocatul. Nu se oferă un motiv anume. 

Din moment ce informațiile nu sunt clare în textul furnizat, un utilizator ar putea acționa impulsiv (din teamă sau curiozitate) și ar putea accesa fișierul atașat acestui mesaj, pentru a afla mai multe date concrete despre pretextul invitației. Atașamentul este de tip .pdf și odată accesat ar putea infecta dispozitivul victimei cu malware. 

Textul respectiv pare unul tradus cu instrumente disponibile online de traducere automată, este unul pe alocuri incorect gramatical și neadaptat limbii române. În plus, semnătura din e-mail nu corespunde deloc expeditorului în numele căruia este trimisă această 'invitație'. 

Echipa CERT-RO îndeamnă la răbdare și vigilență în această perioadă a restricțiilor, una în care activitatea zilnică a migrat puternic spre zona online. Pe site puteți regăsi câteva materiale utile în această perioadă, precum recomandări de securitate pentru lucrul de la distanță sau cum ne putem feri de cele mai întâlnite fraude pe internet. 

Potrivit sursei citate, pentru a evita o posibilă infectare cu malware trebuie să:

- verificăm întotdeauna sursa mesajului;

- evităm accesarea de url-uri sau atașamente din surse necunoscute;

- fim atenți la calitatea textului furnizat, precum eventuale greșeli de redactare, gramaticale sau de exprimare;

- atunci când nu suntem siguri de veridicitatea mesajului, să validăm telefonic transmiterea lui. 

- folosim o soluție de securitate (antivirus) actualizată;

- facem back-up regulat și să aplicăm update-urile de securitate imediat cum acestea devin disponibile.

Sursă foto CERT-RO.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.