fbpx

BREXIT - Anunțul Registrului Auto Român cu privire la mașinile cu volan pe dreapta aduse în România

BREXIT - Anunțul Registrului Auto Român cu privire la mașinile cu volan pe dreapta aduse în România
Image
Image

Registrul Auto Român a anunțat, în contextul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, că până la finalul acestui an vehiculele cu volan pe partea dreaptă, provenite din UK, vor primi CIV în aceleași condiții ca până acum. "Ieșirea UK din Uniunea Europeană a fost stabilită pentru data de 31 ianuarie, dar a fost impusă o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020, timp în care reglementările actuale rămân în vigoare în relația dintre Marea Britanie și UE. Așadar până la finalul acestui an vehiculele cu volan pe partea dreaptă, provenite din UK, vor primi CIV în aceleași condiții ca în prezent. Conform actualei legislații din România, aceste mașini trebuie să fie echipate în mod obligatoriu cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a direcției de mers. Astfel, vehiculele provenite din UK necesită înlocuirea farurilor, care vor fi verificate de RAR înainte de emiterea CIV", au explicat oficialii RAR.

Lucrurile s-ar putea schimba la începutul anului viitor, dar numai dacă perioada de tranziție dintre UK și Uniunea Europeană nu va fi prelungită. În acest caz, de la 1 ianuarie 2021, "omologarea de tip emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România, iar vehiculele cu volan pe dreapta vor trece printr-un proces de omologare individuală și vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terț. Cele mai importante modificări sunt mutarea postului de conducere pe partea stângă, înlocuirea farurilor și, după caz, inversarea lămpilor de ceață și mers înapoi, poziționate în partea din spate a vehiculului. Registrul Auto Român vă va informa din timp cu privire la statutul vehiculelor cu volan pe dreapta, pe măsură ce vor apărea noi prevederi".

Potrivit RAR, în 2019 au intrat în România numai 20.257 de vehicule cu volan pe dreapta, față de 29.751 de vehicule în 2018.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.