fbpx

Campanie de cercetări arheologice pentru găsirea osemintelor deţinuţilor politici morţi în lagărul de muncă de la Periprava

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în colaborare cu Parchetul Militar, organizează, începând de luni, a VI-a campanie de cercetări arheologice în localitatea Periprava, judeţul Tulcea. Acţiunea are drept obiectiv căutarea, descoperirea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în fosta colonie penitenciară.

Potrivit News.ro, există informaţii certe despre decesul a 124 de persoane în lagăr, fiind descoperite până acum 41 de morminte.

Zona din cadrul cimitirului unde se află mormintele deţinuţilor a fost stabilită pe baza informaţiilor obţinute de la localnicii mai în vârstă ai satului, precum şi de la câţiva foşti angajaţi ai coloniei penitenciare. În prezent, la suprafaţa solului nu există niciun fel de semne care să indice prezenţa mormintelor.

Cercetările campaniei din acest an vor fi efectuate de un colectiv de arheologi de la IICCMER şi instituţiile muzeale colaboratoare (Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud şi Muzeul de Istorie Turda), alcătuit din Paul Scrobotă, Gabriel Rustoiu, Horaţiu Groza, Marius Oprea şi Gheorghe Petrov.

În acest context, IICCMER lansează un nou apel către rudele şi urmaşii victimelor care au decedat în lagărul de muncă de la Periprava pentru a contacta pe orice cale institutul sau direct pe responsabilul cercetărilor arheologice, în vederea îndrumării acestora către autorităţile care au în sarcină identificarea osemintelor recuperate.

Sursă foto News.ro.

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.