fbpx

Carnea de curcan provenită din zone afectate de gripa aviară a fost distribuită în 26 de județe! Prahova este pe listă

Carnea de curcan provenită din zone afectate de gripa aviară a fost distribuită în 26 de județe! Prahova este pe listă
Image
Image

Trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat, în perioada 4-11 ianuarie, 17.065 de kg carne și organe de  curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie, provenite de la fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost notificată cu privire la acest fapt, de Comisia Europeană, alerte similare fiind transmise și Austria, Croația, Italia, Olanda, România, Republica Cehă, Slovenia.

Potrivit autorităților române, produsele achiziționate de beneficiarii din țara noastră erau însoțite de documentele necesare desfășurării activităților de comerț intracomunitar.

"Reprezentanții DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfășurate în cele trei unități din județ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe. Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene. Reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene din cele 26 de județe, au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător", au transmis reprezentanții ANSVSA.

Carnea a ajuns în București și în județele Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj,  Vaslui, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.

Citiți și: Alertă alimentară! Carne de curcan din zonele afectate de gripă aviară a fost livrată în România

Acțiunea de verificare și retragere a cărnii de curcan de la raft, aflate în lista de distribuție s-a finalizat, au anunțat reprezentanții Autorității, menționând că numai 38,45 de kg din total au fost reținute și dirijate către neutralizare.

Potrivit ANSVSA, "serviciile sanitare veterinare din România, alături de celelalte instituții membre ale Centrelor Locale de Combatere a Bolilor (CLCB) județene, instituie măsuri conform legislației naționale și europene. Aceleași măsuri se aplică în toate statele membre în care a fost diagnosticată gripa aviară. Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6). Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea".

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.