fbpx

Cazul oilor înecate: Ludovic Orban - Am dispus măsuri extreme, dacă armatorul nu îşi face treaba mergem până la arestarea navei

Image
Image

Premierul Ludovic Orban a criticat la Digi24 modul în care autorităţile au intervenit în cazul navei cu peste 14 000 de oi, răsturnate în Portul Midia. Fiecare ministru să demită pe cei care nu şi-au făcut treaba, a spus premierul. Totodată, Orban a subliniat că nava nu a fost abandonată şi că toate costurile operaţiunilor necesare sunt suportate de armator, dar că, dacă acesta nu îşi respectă obligaţiile se va dispune chiar arestarea navei, caz în care autorităţile vor interveni.

“M-a deranjat absenţa măsurilor luate după primul comandament convocat de prefect, paralizia DSV, atitudinea ciudată a Autorităţii Navale şi a şefului Portului Midia. În mod evident miniştrii vor analiza activitatea fiecăruia şi vor lua toate măsurile necesare”, a spus premierul, potrivit sursei citate.

El a adăugat ca elemente pozitive ale intervenţiei faptul că au fost salvaţi toţi marinarii şi că portul nu a fost blocat.

Premierul a subliniat că nava nu a fost abandonată și că toate costurile vor fi suportate de asigurator. De asemenea, aceasta a cerut să fie finalizate toate operațiunile de transport a animalelor vii, precum și incinerarea celor moarte.

„Am dispus măsuri extreme, dacă armatorul nu îşi face treaba mergem până la arestarea navei şi intervenţia se va face de autorităţi. Asta presupune suportarea tuturor costurilor operaţiunilor respective, care să se recupereze de la armator”, a afirmat Orban.

Ludovic Orban a spus că este nevoie, pe termen mediu, să se interzică în România exportul animalelor vii. El a precizat că 70% din exporturile României reprezintă „cereale vrac și animale vii”. 

”Din păcate, la ora actuală, transportul agricol al României este într-un proces foarte mare, aproape 70% este format din cereale vrac și animale vii. Noi ca partid, în urmă cu mai multe luni, am înaintat un proiect de lege, care chiar dacă nu prevede interzicerea imediată a transportului de animale vii, prevede interzicerea exportului în anumite condiții, în care nu se pot asigura condiții de transport, cât de cât decente, pentru animalele care sunt transportate. Proiectul de lege e în dezbaterea Parlamentului, a interzice acum brusc exportul de animale vii, ar fi o măsură pripită, sigur că asta trebuie să fie obiectivul, pe termen mediu, să nu mai exportăm animale vii. Este mult mai uman și în același timp este și mult mai rentabil”, a declarat Ludovic Orban.

Sursă foto MEDIAFAX.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.