fbpx

CCR a respins inițiativa cetățenească privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin

"Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art. 146 lit.j) din Constituţie, art.48 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi al prevederilor Legii nr.189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni, a luat în dezbatere iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată «Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală». În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată «Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală» nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituţie, respectiv numărul de susținători (de cel puțin 100.000) și dispersia teritorială (să provină din cel puțin un sfert de din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături)", se arată în comunictul transmis mar'i de CCR.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Senatului.

Pe 22 februarie, grupul de organizatori a anunţat depunerea la Senat a iniţiativei cetăţenești „Oameni noi în politică” privind reforma legislaţiei electorale. Aceasta a fost lansat de PLUS, USR, PACT pentru România şi Partidul Oamenilor Liberi, plus 26 de organizații civice, ai căror membri s-au ocupat și de strângerea de semnături.

Preşedintele Comitetului de iniţiativă pentru promovarea propunerii legislative a cetăţenilor privind reforma legislaţiei electorale, Mihai Poliţeanu, anunța că au fost strânse 140.000 de semnături, din care 20.000 au fost invalidate de primari, cazuri în care vor fi depuse plângeri penale pentru abuz în serviciu.

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.