CCR a respins sesizarea preşedintelui privind bugetul de stat pe 2019

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019. Decizia a fost luată de CCR cu largă majoritate de voturi.

Pe 22 februarie, şeful statului a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii bugetului de stat pe anul în curs. În documentul transmis CCR, preşedintele arăta, printre altele, că Legea bugetului a fost adoptată cu încălcarea rolului şi atribuţiilor Consiliului Fiscal, care trebuia să emită o opinie cu privire la toate amendamentele admise pe parcursul dezbaterilor parlamentare, aminteşte Digi 24, care anunţă că, astăzi, Curtea a analizat sesizarea şi a decis că actul normativ nu a încălcat prevederile constituţionale.

CCR a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind legea bugetului, potrivit informațiilor publicate de Digi 24. În schimb, a fost admisă sesizarea pe legea plafoanelor, pentru că parlamentarii au modicat-o după ce a trecut deja de Parlament.

PE ACELAŞI SUBIECT:

Klaus Iohannis anunţă că va contesta la CCR "bugetul ruşinii naţionale", reclamând că PSD nu face investiţii, dar "şi-a tras bani" pentru finanţarea partidelor

VIDEO | Deputatul Răzvan Prişcă, despre bugetul pe 2019: O şmecherie a PSD, pentru a întârzia investiţiile şi a rămâne cu bani de pensii şi salarii

Legea spune că autorităţile publice locale nu îşi pot aproba propriile bugete decât după promulgarea bugetului de stat şi publicarea lui în Monitorul Oficial. Dacă bugetul de stat va deveni oficial în această lună, înseamnă că mai întâi consiliile judeţene şi apoi toate primăriile vor putea să aibă propriile bugete într-un termen de cel mult 45 de zile, dar mai înseamnă şi că mult aşteptata majorare a alocaţiilor pentru copii ar putea să se aplice de la 1 aprilie.

Image
Image
Image