fbpx

Ce spune Parchetul militar despre dosarul privind protestul violent din 10 august 2018

Image
Image

Parchetul General a anunțat, vineri, că procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus prin ordonanţa nr. 18/P/2018 din data de 23.04.2019, în temeiul art. 311 alin. 1 din Codul de procedură penală, extinderea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.

"În fapt s-a constatat că, mai multe acțiuni  sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum și cu consecința exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

 La data de 02.05.2019 suspecților li s-a adus la cunoștință actul procesual constând în extinderea urmăririi penale in rem, în conformitate cu prevederile art. 311 din Codul de procedură penală", se arată în informarea transmisă de PÎCCJ după ce în spațiulpublic au apărut informații pe surse cu privire la extinderea acuzațiilor care vizau mai mulți șefi ai Jandarmeriei.

Citiți și:  Procurorii extind acuzaţiile pentru trei șefi din Jandarmerie, în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august 2018

Extinderea urmăririi penale in rem  reprezintă o  etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursa foto: Reuters / Adriana Neagoe

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.