fbpx

Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea produce Cobalt 60, un izotop folosit la tratarea cancerului

Image
Image

Nuclearelectrica (SNN) este interesată să producă, la centrala nucleară de la Cernavodă, izotopul Cobalt 60, folosit la radioterapia pentru tratarea cancerului.
Nuclearelectrica a încheiat un memorandum în acest sens cu o companie canadiană, cel mai mare furnizor de Cobalt 60 din lume, a declarant directorul general al companiei, Cosmin Ghiţă, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

În prezent, la nivel global, există 22 de reactoare care produc Cobalt 60, dintre care 10 sunt similare celor de la Cernavodă, şi se află în Canada, Argentina şi China. Tehnologia de producere a Co 60 a fost dezvoltată de Nordion şi AECL Canada.

"Explorarea posibilităţii de a produce acest izotop la Cernavodă este un mare pas înainte pentru industria nucleară din România de a valorifica încă unul din efectele benefice ale operării de centrale nucleare, în acest caz pentru sistemul medical. Vrem să devenim parte a comunităţii internaţionale de Co 60, pentru că înţelegem importanţa pentru sănătate pe care acest izotop o are. De asemenea, reprezintă o diversificare pentru SNN şi implicit încă o sursă de venit", au arătat oficialii companiei, potrivit sursei citate.

Decizia de a produce Cobalt 60, luată în urma studiilor şi analizelor tehnice, nu va afecta în niciun fel securitatea nucleară şi producţia, în condiţiile în care recoltarea acestuia se va realiza în timpul opririlor planificate.

Sursă foto Nuclearelectrica.ro.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.