fbpx

Cod roșu de inundații, luni, în Moldova. 46 de localități, din 22 de județe, afectate de fenomenele extreme din ultimele 24 de ore

Cod roșu de inundații, luni, în Moldova. 46 de localități, din 22 de județe, afectate de fenomenele extreme din ultimele 24 de ore
Image
Image

Hidrologii au emis, luni, o avertizare nowcasting cod roșu pentru bazinul hidrografic Neamț (județul Neamț), valabilă până la ora 12.00, întrucât pentru această zonă a fost prognozată depășirea cotelor de pericol.

Cel ma mare risc este în zona din amonte de stația hidrologică Leghin.

Fenomenele meteo din ultimele ore au creat probleme în 46 de localități, din 22 de județe, a anunțat IGSU luni dimineață: "În ultimele 24 de ore, din cauza precipitațiilor abundente, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din 53 de case, 194 curți, 66 beciuri/subsoluri și 3 străzi. Cele mai afectate județe de aversele torențiale sunt Bihor, Neamț, Suceava și Vaslui. Un eveniment deosebit a fost înregistrat în județul Vaslui, localitatea Rafila, unde 2 persoane au fost evacuate la rude după ce locuințele le-au fost afectate de viitură. Față de zilele trecute, situația s-a îmbunătățit la nivelul județelor Caraș-Severin și Timiș. Cele 84 de persoane evacuate/autoevacuate săptămâna trecută din zone inundate (28 de persoane din localitățile Oțelu Roșu, Remetea-Pogănici, Ciuta, Zorlențu Mare, Dezești – județul CS și 56 de persoane din zona Lugoj și localitatea Fârdea – județul TM) s-au întors la domiciliu. Totodată, având în vedere că până astăzi la ora 12.00 este în vigoare o avertizare hidrologică COD ROȘU de inundații pe râul Timiș, în continuare, în orașul Lugoj sunt dislocate echipaje pregătite de intervenție în caz de necesitate".

În ultimele 24 de ore au fost emise 12 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 10 județe (BC, BV, CT, GL, NT, OT, TL, SV, VN și VS), în zonele vizate de atenționările și avertizările hidrometeorologice imediate.

În prezent, traficul rutier este restricționat pe 1 drum național (DN 1R/CJ), 2 drumuri județene (DJ 182C/MM și DJ 668A/HD) și blocat pe 1 drum național (DN 15B/NT) și 3 drumuri județene (DJ 706A și DJ 706B/HD, DJ 159/VS). De asemenea, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, sunt intervenții în desfășurare în 3 județe (BH, NT și SV) pentru evacuarea apei din case, beciuri/subsoluri, curți și îndepărtarea aluviunilor de pe tronsoanele de drum afectate, a mai anunțat IGSU.

Sursa foto: IGSU

 

 

 

 

 

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.