fbpx

Comisia Europeană, nemulțumită de modul în care autoritățile române furnizează informațiile privind traficul. Ce date trebuie să comunice România în timp real

Comisia Europeană, nemulțumită de modul în care autoritățile române furnizează informațiile privind traficul. Ce date trebuie să comunice România în timp real
Image
Image

Comisia Europeană a trimis cinci scrisori de punere în întârziere României în domeniul mobilității și transporturilor, prin care îi solicită să aplice corect normele privind informațiile în materie de trafic legate de siguranța rutieră, să aplice corect normele UE privind serviciile de informare în timp real cu privire la trafic, să aplice corect normele UE privind furnizarea la nivelul UE a serviciilor de informare cu privire la călătoriile multimodale să pună în aplicare normele privind serviciile de informare pentru locuri de parcare sigure și securizate și să respecte normele UE privind furnizarea de servicii de legături de date.

În domeniul transportului rutier, CE avertizează țara noastră că a aplicat incorect normele privind informațiile în materie de trafic legate de siguranța rutieră. "Accesul la datele în materie de trafic legate de siguranța rutieră este esențial pentru îmbunătățirea siguranței pe drumurile europene și pentru furnizarea de servicii de informare participanților la trafic. Această legislație impune statelor membre să pună la dispoziție astfel de date în vederea schimburilor și a reutilizării informațiilor prin puncte de acces naționale unice. Acest lucru contribuie la asigurarea faptului că serviciile de informare sunt compatibile și coerente la nivelul întregii UE. Țările în cauză (Bulgaria, Cipru, Finlanda, Franța, Grecia, Lituania, Malta, Portugalia, România, Slovacia și Slovenia) au în prezent la dispoziție patru luni pentru a răspunde la scrisoarea de punere în întârziere; în caz contrar, Comisia poate lua în considerare adoptarea unui aviz motivat", a anunțat Reprezentanța în România a Comisiei Europene.

Totodată, Comisia cere Bulgariei, Estoniei, Greciei, Italiei, Letoniei, României, Sloveniei și Regatului Unit să pună în aplicare normele privind serviciile de informare pentru locuri de parcare sigure și securizate, întrucât aceste state membre nu au pus la dispoziție în format digital, prin intermediul punctelor naționale de acces, informații referitoare la locurile de parcare (de exemplu, amplasarea zonelor de parcare și instalațiile și facilitățile disponibile), precum și la spațiile de parcare care furnizează informații dinamice (de exemplu, despre locurile disponibile sau zonele prioritare).

În ceea ce privește transportul inteligent, CE a trimis scrisori de punere în întârziere Belgiei, Bulgariei, Croației, Letoniei, Poloniei Portugaliei, României și Regatului Unit pentru că au aplicat incorect normele UE privind furnizarea serviciilor de informare în timp real cu privire la trafic la nivelul UE. "Acest regulament urmărește să îmbunătățească accesibilitatea, schimbul, reutilizarea și actualizarea datelor necesare pentru furnizarea de servicii de informare în timp real neîntrerupte și de bună calitate cu privire la trafic în întreaga UE prin intermediul punctelor unice de acces naționale. Serviciile de informare în timp real cu privire la trafic contribuie la reducerea congestionării traficului, a poluării aerului și a poluării fonice generate de transporturi. Informațiile în timp real sunt, de asemenea, esențiale pentru realizarea de hărți digitale exacte și actualizate, care sunt indispensabile pentru aplicațiile de mobilitate inteligentă. Țările în cauză au în prezent la dispoziție patru luni pentru a răspunde la scrisoarea de punere în întârziere; în caz contrar, Comisia poate lua în considerare adoptarea unui aviz motivat", se mai arată în comunicatul Reprezentanței CE.

De asemenea, în același sector, Comisia "îndeamnă insistent 10 state membre (Bulgariei, Croației, Ciprului, Greciei, Italiei, Letoniei, Maltei, Portugaliei, României și Sloveniei)  să aplice corect normele UE privind furnizarea la nivelul UE a serviciilor de informare cu privire la călătoriile multimodale. Termenul pentru formularea unui răspuns este, de asemenea, de patru luni.

Printr-o a cincea scrisoare de punere în întârziere, adresată Bulgariei, Ciprului, Finlandei, Franței, Greciei, Lituaniei, Maltei, Portugaliei, României, Slovaciei și Sloveniei, CE avertizează că aceste state nu au asigurat furnizarea și funcționarea serviciilor de legături de date pentru toți operatorii de aeronave care efectuează zboruri în spațiul aerian aflat în responsabilitatea lor și care sunt capabili de comunicații prin legături de date, deși termenul limită pentru ca furnizorii de servicii de trafic aerian să pună la dispoziție și să opereze servicii de legături de date a expirat la 5 februarie 2018. "Lipsa echipamentelor în anumite centre de control împiedică operatorii de aeronave să utilizeze serviciile de legături de date, pentru care operatorii au fost obligați să instaleze echipamente începând cu 5 februarie 2020. Statele membre vizate au în prezent la dispoziție patru luni pentru a oferi un răspuns preocupărilor exprimate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat", a mai precizat Reprezentanța CE în România.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.