fbpx

Comisia pentru UNESCO: Dosarul pentru includerea iei în patrimoniul mondial, blocat

Deputatul Ionel Palăr, preşedintele Comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO, a spus, luni, că dosarul de includere a iei româneşti în patrimoniul imaterial UNESCO, un proiect în colaborare cu Republica Moldova, este blocat.

"Cei care au ales astăzi să cinstească ia românească ar trebui să ştie că Dosarul 'Arta cămăşii cu altiţă - Ia, element de identitate culturală în România şi Republica Moldova' întârzie să fie depus la UNESCO, pentru a intra în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii. Disfuncţionalităţile, lipsa fondurilor, dar şi nepăsarea autorităţilor au făcut ca acest dosar care trenează de câţiva ani să fie acum, din nou, blocat. Am făcut apel la colegii mei parlamentari să transformăm acest dosar într-un proiect comun, dincolo de ipocrizia patriotismului declarat prin campaniile electorale! Ia în patrimonial mondial UNESCO este adevărata dovadă de patriotism!", consemnează deputatul într-un mesaj pe contul său de pe platforma Facebook, citat de MEDIAFAX.

În prezent, dosarul este din nou blocat, iar Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial este iarăşi nefuncţională. "A avut un mandat de doi ani şi şi-a încetat oficial activitatea la începutul lunii iunie a acestui an. Nimeni din Ministerul Culturii nu a anticipat situaţia astfel încât activitatea să poată continua fără întrerupere", a mai spus Palăr.

O colaborare la nivel oficial în vederea promovării în comun, la nivel UNESCO, a cămăşii cu altiţă, ca piesă reprezentativă a portului tradiţional românesc, purtătoare de valoare universală, a fost iniţiată în 2016, iar, în noiembrie 2018, la Bucureşti, a fost semnat un Protocol de cooperare între Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale din România, potrivit tv8.md. Documentul prevede intensificarea colaborării în domeniul culturii, inclusiv şi cooperarea părţilor în pregătirea dosarelor de nominalizare a elementelor comune de patrimoniu pentru înscrierea în listele Convenţiei UNESCO.

Potrivit sursei citate, din 2013, pe 24 iunie, la iniţiativa comunităţii online La Blouse Roumaine, se sărbătoreşte Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea. Femeile, în special, poartă în această zi o ie.

Sursă foto MEDIAFAX.

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.