fbpx

Descoperire arheologică de mari dimensiuni în Alba Iulia – o așezare datând din secolul al II-lea

Image
Image

O așezare de tip ”villa rustica”, din Roma Antică, de mari dimensiuni, care datează din secolul al II-lea, a fost descoperită de o echipă de arheologi, în cartierul Oarda de Jos, din Alba Iulia.

Potrivit Alba24, din primele cercetări rezultă faptul că vila ar fi o adevărată fermă agricolă, care a aparținut unei persoane foarte importante din provincia romană Dacia.

Vila se întinde pe o suprafață de aproximativ 2,3 hectare de pământ. Momentan au fost cercetate doar două clădiri: un corp principal, care ar fi fost casa latifundiarului roman și o anexă care ar fi deservit ca spațiu de locuință pentru sclavi și muncitori.

De asemenea s-a putut stabili foarte ușor că locația a aparținut unei persoane foarte bogate, datorită amforelor de vin de import, marmurei de import din Nordul Africii și a resturilor de tencuială pictată.

Cercetarea zonei de peste două hectare a început în anul 2018, când, folosind tehnologie de ultimă generație, echipa de arheologi a reușit să facă un plan amănunțit al locației, fără a face săpături arheologice.

Potrivit sursei citate, În 2019, au fost demarate mai multe săpături arheologice, care vor dura aproximativ 6 ani, deoarece proiectul total se întinde pe 8 ani.

Sursă foto Alba24.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.